”Castrul Roman” - Parcul Arheologic De La Călugăreni

in der Renovierung Besuchbar
După cucerirea Daciei intracarpatice și pacificarea regiunii, era foarte important ca drumul de pe Valea Nirajului care lega Barbaricum-ul din estul Transilvaniei (Ținutul Sării, Depresiunea Ciucului și Depresiunea Giurgeului) cu interiorul provinciei să fie bine protejat și supravegheat de armată și autoritățile romane. 

Printre fortificațiile construite paralel cu Carpații Orientali pe la începutul secolului al II-lea, cu rolul de a apăra granița de est a provinciei Dacia și în mod special drumul de pe Valea Nirajului, s-a aflat și castrul roman auxiliar de la Călugăreni. Acesta a fost amplasat pe locul cunoscut sub numele de Cetatea Sânzienei sau Cetatea Veche.

Conform datelor arheologice, trupa cantonată la Călugăreni era Cohors I (prima) Augusta Ituraeorum sagittariorum, o unitate auxiliară de arcași recrutată inițial din rândul itureilor, o populație care a locuit pe teritoriul Libanului și Siriei de azi. 

În prezent, situl arheologic de la Călugăreni este cel mai intens cercetat sit de epocă romană din județul Mureș şi cel mai bine cunoscut în literatura arheologică. Cele mai reprezentative monumente păstrate până astăzi sunt castrul de piatră, băile, așezarea civilă și rețeaua de drumuri romane.


Scurtă incursiune istorică

Din punct de vedere cronologic, primul castru, cu incinta de lemn, a fost construit la începutul secolului al II-lea, probabil sub domnia împăratului Traian sau la începutul domniei lui Hadrian. Dimensiunile sale nu au putut fi stabilite.

Faza a doua a castrului, cea cu incinta de piatră, este datată pe la mijlocul secolului al II-lea, probabil sub domnia împăratului Antoninus Pius. Castrul de piatră are lungimea medie de 162 m și lățimea medie de 140 m.
Castrul a fost abandonat în a doua jumătate a secolului al III-lea.

Particularități arhitecturale

Măsurătorile geomagnetice efectuate la Călugăreni în anul 2008 au condus la identificarea a două porți, a unor resturi ale turnurilor de colț trapezoidale și a turnurilor de curtină intermediare de pe fiecare latură a castrului. 

Principia, clădirea comandamentului, s-a evidențiat printr-un plan caracteristic, cu o curte interioară, o basilică, birouri și depozite
O clădire mare cu o curte interioară a fost identificată drept praetorium (locuința comandantului)
Au mai fost vizibile și alte clădiri, un depozit de cereale (horreum), barăci și grajduri.

Experiențe unice

Parcul arheologic de la Călugăreni îți oferă prilejul petrecerii unui timp de calitate, prin vizitarea sitului de epocă romană, a pavilioanelor expoziționale Time Box sau a punctului de belvedere Busola. 

Dacă ești interesat să descoperi mai multe în legătură cu viața cotidiană romană, civilă și militară, participă la evenimentele organizate anual la Călugăreni. Vei asista la parade, demonstrații militare, expoziții și ateliere și vei beneficia de tururi ghidate la săpăturile arheologice.

Audioführung


3D-Animationsfilm


Virtuelle Tour


”Castrul Roman” - Parcul Arheologic De La Călugăreni

Călugăreni, județul Mureș

Einrichtungen
Wi-Fi

yes

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

no

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

yes

Touristenführer

român, englez, maghiar

Besuchsprogramm

pavilioanele time box: 1 aprilie - 30 noiembrie | în exterior, pe tot parcursul anului: marți – vineri între orele 9:00 –18:00 | sâmbătă – duminică între orele 9:00 –16:00

Zugang und Eintritt

acces pe bază de bilet

Status

in der renovierung, besuchbar

Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, railroad, walking, by car

Eintrittskarte

pavilioanele time box: adult: 5 lei/pers | elevi/studenți: 1 leu/pers | pensionari: 2 lei/pers | persoane cu dizabilități: gratuit | în exterior: gratuit

Zahlungsmethoden

cash


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Die Route der Römischen Kastelle

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00