Castrul Roman De La Sânpaul

Vorübergehend geschlossen
Satul harghitean Sânpaul este renumit astăzi pentru rezervația naturală „Popasul păsărilor”, pentru heleșteiele sale bogate în pește, dar și pentru sărăturile aflate în vecinătatea sa. Îl vei descoperi în valea Homorodului Mare, la poalele Munților Harghita, într-un ținut de un pitoresc aparte.
Ciocanele de piatră din andezit descoperite în zonă indică faptul că încă din preistorie se extrăgea sare pe aceste meleaguri. Dovezi mai clare privind exploatarea sării la Sânpaul aparțin însă perioadei romane. În monografia sa asupra mineritului, istoricul și arheologul Volker Wollmann vorbește despre existența unei fortificații militare în apropierea zăcămintelor de sare de aici. 

Castrul auxiliar de la Sânpaul este datat în secolele II-III d.Hr. și a fost singura fortificație militară importantă de pe valea superioară a Homorodului Mare. În apropierea sa se întindea așezarea civilă romană (vicus-ul). 

În prezent, castrul nu este vizibil la suprafață, urmele structurilor romane găsindu-se sub clădirile și gospodăriile actuale, în zona bisericii unitariene și a școlii din sat, la intersecția drumurilor județene Sânpaul-Bădeni și Sânpaul-Rupea.

Scurtă incursiune istorică

Primul care a presupus existența unui castru la Sânpaul a fost Balázs Orbán. Aceasta se întâmpla în a doua jumătate a sec. al XIX-lea. În anul 1942, fortificația a fost identificată în teren de István Paulovics. Săpăturile arheologice din perioada 1957-1958 au furnizat date importante privind etapele și modul de construcție.

Se presupune că primul castru, cel de lemn, a fost construit în prima jumătate a sec. al II-lea. Faza a doua, cea a castrului cu incinta de piatră, datează probabil din a doua jumătate a sec. al II-lea. Castrul de piatră avea formă rectangulară și dimensiunile de 150 x 133 m.

Comori neprețuite

În zona sitului de la Sânpaul au fost descoperite ceramică, monede, precum și un altar votiv de piatră calcaroasă, care amintește de un conductor salinarum.

Textul inscripției în limba latină a fost tradus astfel: „Soarelui neînvins, pentru sănătatea lui Caius Iulius Valentinus conductor al salinelor, Iulius Omucio libertul său a pus (prinosul)”. Potrivit acestei inscripţii, Caius Iulius Valentinus era arendaş al salinelor din zonă, iar Iulius Omucio era un funcționar, libert (sclav eliberat), care se ocupa de administrarea ocnelor de sare ale patronului său. 

Experiențe unice

Nu poți părăsi comuna Mărtiniș fără a vizita fântâna cu apă sărată. Deși sunt din ce în ce mai rare, fântânile sărate reprezintă și în prezent bunuri de mare preț pentru comunitatea locală. Pe vremuri, sătenii primeau periodic apă sărată pentru uzul casnic și pentru animalele din gospodărie. 
Dacă te fascinează arhitectura tradițională, fă o plimbare pe străzile satului Comănești. Vei vedea case și porți ce pot fi considerate adevărate bijuterii de artă populară.

Cu arta te poți întâlni și în satul Făget, unde se află frumosul Parc memorial Román Viktor. O altă atracție a satului Făget este Casa vremurilor trecute, unde sunt prezentate locuința și uneltele secuiului simplu de la țară.


Audioführung


3D-Animationsfilm


Virtuelle Tour


Castrul Roman De La Sânpaul

Sânpaul, județul Harghita

Einrichtungen
Wi-Fi

no

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

no

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

no

Status

vorübergehend geschlossen

Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, walking, by car

Parkplatz

in proximity


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Die Route der Römischen Kastelle

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00