Castelul Mikó

in der Renovierung
Imediat ce pășești pe domeniul contelui Miklós MIKÓ Jr., lasă-te ghidat spre mărețul castel de aleea marcată de arborii seculari. Odată ajuns în fața clădirii, nu ai cum să nu te întrebi, la fel ca ceilalți călători curioși: Este oare Castelul Mikó o replică transilvăneană a Palatului Élysée din Paris? Cunoscătorii menționează asemănări evidente ale fațadei și planului clădirii, dar chiar și în lipsa unui răspuns ferm, te vei convinge că impunătoarea clădire din Olteni este unică în felul ei.

Castelul Mikó este un monument istoric cu o importanță deosebită în moștenirea culturală a județului Covasna, astfel că domeniul de aproximativ 10 hectare și castelul au fost recent achiziționate de către județul Covasna și Comuna Bodoc.

Povestea zidurilor

Pășește cu încredere în interior, unde ți se dezvăluie surprinzătoarea poveste a zidurilor. Castelul își datorează renumele acestor picturi murale cu valoare de unicat în Europa Centrală, atribuite prin tradiție meșterului transilvănean „bun la toate” Péter BODOR.

Frescele te poartă prin cinci dintre încăperile castelului și aduc în atenție o varietate de tematici: scene de vânătoare și reprezentări dure ale războaielor napoleoniene, respectiv cadre idilice și vederi ale orașelor europene. Ba chiar mai mult, în dormitorul contelui poți admira o scenă cheie din viața lui Napoleon BONAPARTE, mai exact o copie după opera pictorului francez Horace VERNET: „Adieux de Fontainebleau”.

Trecutul și viitorul ecvestru

Referitor la istoria locului - poate nu te-ai fi așteptat - dar o nouă eră începe să se contureze în perioada interbelică, castelul și domeniul aferent fiind cumpărate de un industriaș sas din Brașov, Emil SCHMUTZLER. Dorind să imprime clădirii un stil caracteristic castelelor vânătorești, a amenajat „Sala de vânătoare” cu un mobilier masiv din lemn sculptat, vopsit dramatic în negru, ce servea drept spațiu de primire a oaspeților de la partidele de vânătoare.

Noul proprietar era, totodată, pasionat de creșterea cailor de rasă. În zona fațadei poți descoperi inclusiv blazonul din fier, a cărui reprezentare era folosită în acele vremuri pentru însemnarea animalelor.

În jurul acestei pasiuni a fost țesută o adevărată poveste despre plecarea și reîntoarcerea acasă a unei rase de cai ce îşi are originea tocmai aici. După mult timp, armăsarul de reproducție a fost adus la Olteni de la Herghelia de Stat din Szilvásvárad, Ungaria, fiind printre ultimele exemplare ale liniei genealogice inițiale.

Astăzi, pentru a marca trecutul locului, sunt organizate anual Zilele Ecvestre Covăsnene și Concursul Internațional de Atelaje cu doi cai. Mai departe Castelului Mikó va fi valorificat ca Muzeu Ecvestru Secuiesc, tocmai datorită tradiției de creștere a cailor. Astfel, spiritul său va dăinui peste ani, iar noi vom retrăi vremurile sale de glorie.

Un decor demn de film

În aprilie 2023, Castelul Mikó a devenit platou de filmare a unor secvențe din filmul italian „Didi”, regizat de Edoardo Winspeare, peliculă care are în prim-plan povestea unei doamne în vârstă de 70 de ani, născută într-o familie aristocratică din Transilvania, care e nevoită să revină pe meleagurile natale şi care se împrieteneşte, în cele din urmă, cu femeia care o îngrijeşte. Cadrele au fost filmate atât în sala principală a castelului, cât și în camerele secundare, iar producătorii au realizat și o serie de decoruri speciale, care se înscriu în estetica din interiorul castelului.


Audioführung


3D-Animationsfilm


Virtuelle Tour


Castelul Mikó

Olteni, județul Covasna

Einrichtungen
Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

no

Parkplatz

own

Wi-Fi

no

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

yes

Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, railroad, walking, by car

Status

in der renovierung


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Siebenbürgische Kurialroute

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00