În mijlocul întinderilor verzi, o siluetă albă și turnul ce se avântă spre albastrul cerului îți atrag atenția de departe. Este biserica romano catolică din Mihăileni, județul Harghita. Satul a fost pomenit în hrisoave pentru prima oară în anii 1332-1334 sub numele de Sancto Michaele.
Probabil că pe temeliile vechii biserici s-a ridicat cea din anul 1490, care a fost refăcută de mai multe ori în urma atacurilor turco-tătărești. Dar, ca o adevărată cetate spirituală, a rezistat timpului până astăzi. Biserica, excelent restaurată, are elemente arhitecturale romanice, gotice și baroce, oferind vizitatorului o experiență unică. Frescele descoperite în actuala zonă a corului bisericii, înfățișând scene din Legenda Sfântului Ladislau, precum și alte fragmente de picturi murale, te vor ajuta să înțelegi mai bine istoria secuilor.
În timpul restaurărilor a fost găsită, din întâmplare, inclusiv pictura altarului din anii 1700, care se poate vedea și astăzi.
Mihăileni este și locul de naștere a uneia dintre cele mai vechi legi sătești, din anul 1639, care arată implicarea comunității în luarea în comun a deciziilor. O excursie pe aceste meleaguri poate fi o adevărată lecție de istorie, dar și de viață!
Particularități arhitecturale
Înconjurată de un zid de apărare, precum o cetate, biserica are un turn cu patru niveluri și ferestre arcuite în partea superioară. Intrarea din exterior în acesta se face printr-o ușă impunătoare de piatră, în stilul renascentist specific pentru sfârșitul secolului al XVI-lea.
Sanctuarul bisericii este realizat în stil gotic târziu, boltit și susținut de contraforturi la colțuri. Intrarea vestică interioară este atașată la naos și are o ușă ce datează cel mai probabil din perioada secolelor al XIII-lea și al XIV-lea, fiind poate cea mai veche porțiune a clădirii.
În anul 2021, sfântul lăcaș a fost reabilitat, iar astăzi se poate vizita doar la exterior, accesul în biserică fiind permis exclusiv în cadrul slujbelor religioase. Vizitatorii care ajung aici la momentul potrivit se pot bucura de frumusețea elegantă din interiorul edificiului.
Reprezentarea Legendei Sfântului Ladislau
Fresca ce prezintă legenda Sfântului Ladislau a fost pictată jurul anului 1420, însă doar câteva fragmente mai sunt vizibile astăzi.
Imaginea inițială surprindea momentul în care, conform legendei, episcopul de Oradea l-a binecuvântat pe rege în timp ce se pregătea să plece la luptă. De altfel, fragmentul din registrul inferior prezintă figura Sfântului Ladislau, partea superioară a corpului și fața sa, precum și chipul fetei din scena Decapitării.
Comori neprețuite
În sanctuar au fost scoase la lumină două medalioane din 1934 ce imortalizează Bunavestire și Cina cea de Taină.
Pereții exteriori ai lăcașului păstrează chiar și astăzi o frescă care o înfățișează pe Sfânta Elisabeta vindecând un copil bolnav, precum și o pictură destul de rar întâlnită, cu Sfânta Fecioară alăptându-l pe pruncul Iisus.
Un detaliu interesant însoțește pictura centrală a altarului, care-l reprezintă pe Sfântul Arhanghel Mihail. Pictura a fost realizată în anii 1700, dar o foarte lungă perioadă de timp a stat acoperită de o alta, mai recentă, ce-l reprezenta pe același sfânt, dar realizată mai în ton cu canoanele perioadei. Se povestește că în timpul recentelor reabilitări ale clădirii, în timp ce muncitorii lucrau, schela din fața altarului s-a dărâmat și, în cădere, a sfâșiat pânza tabloului altarului, dezvelind pictura originală. Prin grija comunității, aceasta a fost restaurată și astfel putem să o admirăm și noi.
Experiențe unice
Nu părăsi în grabă localitatea Mihăileni, deoarece mai are multe de oferit. Aici se află și Conacul Biális, Moara construită la începutul secolului al XIX-lea, precum și o casă de lemn ce datează încă din anul 1889.
În plus, aici poți descoperi Viaductul Caracău, considerat ca fiind cea mai importantă construcţie de pe tronsonul de cale ferată dintre Miercurea – Ciuc și Ghimeş. Acesta fost dat în folosinţă la data de 18 octombrie 1897 și unește Moldova de Transilvania.
Audioführung
Einrichtungen
Parkplatz
In proximity
Wi-Fi
Yes
Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung
No
Zahlungsmethoden
Cash
Zugang und Eintritt
Intrare liberă
Status
Besuchbar
Zugang zum touristischen Ziel
Bicycle, Railroad, Walking, By car
Touristenführer
Român, Maghiar
Besuchsprogramm
Pe baza de rezervare telefonică, cu respectarea programului liturgic.
Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe
No
Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.
Rezensionen