Biserica Reformată Pădureni

Besuchbar
Aflat în chiar inima țării, satul Pădureni pare un loc fermecat. Aici, frumusețea naturii i-a unit dintotdeauna pe oamenii locului și pe cei veniți din alte părți.

Privește cum se întind dealurile verzi, câmpurile mănoase, apele lacului din apropiere. Ești în curtea bisericii reformate din Pădureni, ridicată din piatră în secolul XIII. Refăcută de câteva ori, biserica poartă urmele trecerii acestei vechi comunități prin lunga istorie a credinței. Fiecare etapă i-a adus schimbări, fiecare secol a modificat-o până la forma actuală care se păstrează din anul 1887, când au fost realizate lucrări de reconstruire.
Deși pereții interiori ai bisericii fuseseră decorați cu tema legendei sfântului Ladislau, după perioada Reformei, frescele au fost acoperite și amintirea lor s-a pierdut în negura timpului.

Astăzi știm că-i ilustrau pe Sfântul Ladislau și pe Sfântul Ștefan al Ungariei (977-1038) pentru că au fost copiate în acuarelă și creion de József Huszka, în anul 1891. Bazându-se pe aceste desene, câteva imagini au fost recuperate de sub var. Astfel, la nivelul galeriei orgii există un fragment din scena Ieșirii din cetate a Sfântului Ladislau și o reprezentare a Sfântului Mihail.

După ce v-ați îmbogățit cu informații valoroase despre trecutul acestui loc mirific, vă invităm să explorați munții de lângă Pădureni, care vă oferă 17 trasee de drumeții, să faceți o baie în fântâna cu apă curativă sau să vizitați refugiul contemporan din pământ bătătorit de la hotarul satului. Nu veți regreta! 

Reprezentarea legendei Sfântului Ladislau

Din fericire, lăcașul mai păstrează câteva fresce chiar și în ziua de astăzii. Doi pereți opuși bisericii erau decorați cu aceeași legendă a Sfântului rege Ladislau, în două perioade istorice diferite, dar numai una dintre ele a trecut testul timpului și se află încă aici.

La nivelul galeriei orgii există un fragment dintr-o o lucrare realizată în secolul al XIV-lea, ce prezintă scena Ieșirii din cetate din legenda Sfântului Ladislau, precum și câteva figuri ecvestre. Sub acest fragment se poate observa și o reprezentare a Sfântului Mihail.

Experiențe unice

Dacă ajungi în aceste locuri, trebuie neapărat să admiri Lacul Pădureni de la Moacșa-Pădureni, repopulat periodic cu pești de către Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România. Aici sunt zone special amenajate pentru camping, poți practica windsurfing sau pur și simplu să te relaxezi și să te scalzi în apele sale. 

În plus, îți mai poți completa călătoria și cu o vizită la Conacul Babós-Forró, ce datează din anul 1825, la mormântul lui Gábor Áron, ofițer de artilerie căzut pe câmpul de luptă în iulie 1849 sau la Büdöskút, fântâna cu apă curativă. 

Iubitorii de drumeții vor fi și ei încântați să se aventureze pe Munții Bodoki de lângă Pădureni, unde pot parcurge diferite trasee pe o porțiune de 170 km. 


Audioführung

Biserica Reformată Pădureni

Pădureni, județul Mureș

Richtungen
Die reformierte Kirche liegt am südlichen Ortsrand auf einer kleinen Anhöhe, auf der sich auch der Dorffriedhof befindet.
Einrichtungen
Zugang und Eintritt

Intrare liberă

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

No

Status

Besuchbar

Besuchsprogramm

Pe baza de rezervare telefonică, cu respectarea programului liturgic.

Parkplatz

In proximity

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

No

Touristenführer

Român, Maghiar

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Walking, By car

Wi-Fi

No


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Ladislausweg in Rumänien

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00