Biserica De Lemn ”Sfântul Ioan Gură De Aur” Din Stâncești, Bihor

Besuchbar
Cândva, biserica de lemn din Sâncești, fostul sat Broaște, era înconjurată de case. Apoi satul s-a aliniat la șosea și s-a depărtat ușor de ea. Acum o zărești de departe, silueta ei se ridică semeață pe valea Crișului Pietros, în mijlocul unei pajiști întinse până la umbra munților. 

Poartă hramul „Sf. Ioan Gură de Aur” și prin 1752 se construia la ea. Câțiva ani mai târziu, David Zugravul o picta. Și, pentru că banii s-au terminat n-a reușit s-o zugrăvească pe toată. El a pictat, însă, cu măiestrie, ușile împărătești, iconostasul și câteva icoane păstrate și azi în noua biserică. 

Străpuns doar de lumina micilor ferestre, ca doi ochi, trupul bisericuței rezistă. Poate și pentru că e înconjurat de un brâu exterior, o funie răsucită, sculptată în lemn, simbol al infinitului sau poate, chiar al ADN-ului uman. 

Intră să descoperi ceva nou: crucile de eroi și cenotafurile, prin culorile lor calde înviorează pereții bisericuței. Lucrate din lemn, cioplite și pictate cu semne creștine: Soarele, floarea-soarelui, crucea, cenotafurile sunt închinate memoriei unor oameni ai satului, care au murit departe de pământul natal.

Când ai ajuns aici, fii pregătit să descoperi povestea acestei biserici cu suflet uman.

Unicitatea picturilor

Datând din secolul al XVIII-lea, lăcașul de cult din Stâncești este unul reprezentativ pentru arhitectura bisericească specifică Țării Beiușului.
Pictura bisericii s-a început în jurul anului 1756 și deși în prezent nu se mai păstrează decât pe mici porțiuni, aceasta dă o importanță deosebită edificiului religios. 

Conform inscripțiilor aflate pe stâlpii sau ușile iconostasului, David Zugravu de la Curtea de Argeș este cel care a pictat ușile împărătești și diaconești și probabil întreg iconostasul. Armonia culorilor, figurile expresive și minuțiozitatea cu care au fost realizate toate detaliile, inclusiv motivele inspirate din țesăturile vestite din jurul Beiușului, denotă măiestria și talentul zugravului. 

Comori neprețuite

În noua biserică a satului au fost mutate 4 icoane  pictate pe lemn de David Zugravul și care îi înfățișează pe „Iisus Hristos Binecuvântând”, pe „Maica Domnului cu Pruncul”, pe „Sfântul Nicolae” și pe „Arhanghelul Mihail”, cea din urmă icoană păstrând chiar semnătura pictorului în partea dreaptă.  

În inventarul bisericii se mai regăsesc și cenotafurile, elemente decorative simbolice, specifice bisericilor de lemn din Țara Beiușului. Bogat ornamentate cu semne creștine pictate sau sculptate, acestea sunt cel mai frecvent lucrate din lemn și sunt așezate pe pereții exteriori sau interiori ai monumentelor, în memoria celor care s-au stins departe de locurile natale.

Experiențe unice

Pe lângă bisericile de lemn ce mai pot fi vizitate în Țara Beiușului, zona cuprinde și numeroase atracții naturale unde te poți recrea, cum ar fi rezervația naturală Ferice Plai și Hoanca, stațiunea Stâna de Vale, precum și multe peșteri, izvoare, chei și cascade. 

În plus, satele tradiționale bihorene de aici te vor impresiona cu siguranță prin meșteșugurile și elementele de cultură populară. 

Satul Stâncești se află la doar câțiva kilometri distanță de Beiuș, atestat ca stațiune turistică de interes local, unde te poți bucura de frumuseţile antropice şi de prezența apei geotermale şi a bioclimatului.


Audioführung

Biserica De Lemn ”Sfântul Ioan Gură De Aur” Din Stâncești, Bihor

Stânceşti, județul Bihor

Einrichtungen
Wi-Fi

no

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

no

Besuchsprogramm

este deschisă sâmbătă, duminică și de sărbători.

Zugang und Eintritt

intrare liberă

Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, walking, by car

Status

besuchbar

Parkplatz

own

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

yes

Touristenführer

român


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Holzkirchen

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00