Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

În reabilitare Vizitabil
Monument inconfundabil, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi se află chiar în centrul Municipiului Iaşi, pe bulevardul Ştefan cel Mare, fosta Uliță Domnească. Este unul din cele mai frumoase şi impresionante monumente de artă feudală din țara noastră, poate chiar şi din lume. 

Dorind să înalțe o ctitorie somptuoasă, inegalabilă în Moldova, voievodul Vasile Lupu a clădit, între anii 1637 şi 1639, mănăstirea care reflectă aspirația lui spre lumea bizantină. Ansamblul cuprindea biserica, sala gotică, precum și casele egumeneşti, clopotnița şi tiparnița.

De-a lungul timpului, complexul mănăstirii a avut mult de suferit. În perioada 1882-1904, a fost restaurat semnificativ sub coordonarea arhitectului francez André Lecomte du Noüy. Din construcțiile vechi s-au păstrat până astăzi biserica şi sala gotică. Aici sunt depuse osemintele familiei ctitorului şi ale domnitorilor Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite.

La Mănăstirea Trei Ierarhi, centru de cultură al Moldovei, mitropolitul Varlaam, un mare cărturar, a dorit să înființeze o şcoală şi o tipografie, pentru lucrări în limba română. Una din cele mai importante lucrări tipărite a fost Pravila lui Vasile Lupu, prima antologie de legi a Moldovei, iar la 1634, a fost înființată Academia Vasiliană, instituție de învățământ superior cu sediul în biserica Trei Ierarhi.

Scurtă incursiune istorică

În tumultoasa istorie a Moldovei medievale, după perioadele notabile de domnie ale unor voievozi precum Ștefan cel Mare și Petru Rareș, cultura și civilizația au intrat într-o fază de stagnare care a durat aproape un secol. Cu atât mai remarcabilă pare acum domnia lui Vasile Lupu, care, beneficiind de o avere fabuloasă, s-a implicat activ în afacerile politice și religioase ale regiunii.

Biserica a trecut prin perioade tulburi, fiind jefuită și arsă de două ori în secolul XVII, precum și puternic deteriorată de o serie de cutremure în secolul XVIII și la începutul secolului al XIX-lea. Ca urmare, din 1882 începe restaurarea lăcașului de cult, iar resfinţirea sa a avut loc în 1904, sub domnia regelui Carol I.

Merită să ajungi la Iași, doar aici vei găsi o biserică - școală cu încărcătura istorică și spirituală precum cea din inima Moldovei!

Experiențe unice

Iar pentru că tot ai ajuns la Iași, îți propunem să vizitezi și alte obiective turistice deosebite, găzduite de orașul din Moldova. 

Catedrala Mitropolitană, Grădina botanică Anastasie Fătu și Râpa galbenă sau esplanada Elisabeta sunt atracții pe care care nu trebuie să le ratezi. 

De asemenea, dacă ești pasionat de cultură, te poți opri și la Teatrul Național Vasile Alecsandri, la Palatul Culturii ori la Bojdeuca lui Ion Creangă.

Ghid Audio

Română - I
Română - II
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 28, Iași 700028, Romania

Facilități
Acces și intrare

Accesul în biserică este gratuit, iar cel în Sala Gotică se face pe bază de bilet.

Wi-Fi

Nu

Acces obiectiv

Bicicletă, Cale ferată, la pas, Rutier

Ghid turiști

Română, Engleză

Parcare

În proximitate

Program de vizitare

Iarna: Zilnic, între orele 06:00 – 20:00 | Vara: Zilnic, între orele 06:00 - 22:00

Status

În reabilitare, Vizitabil

Modalități de plată

Numerar

Grup sanitar în locație sau proximitate

Da

Facilități de acces persoane cu handicap

Da


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.

Orar

Luni

06:00-20:00

Marți

06:00-20:00

Miercuri

06:00-20:00

Joi

06:00-20:00

Vineri

06:00-20:00

Sâmbătă

06:00-20:00

Duminică

06:00-20:00


Recenzii

Alte obiective din Ruta mănăstirilor din zona Moldovei

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00