Descoperă măiestria arhitecturii săsești din inima Transilvaniei, în Saschiz, unul dintre satele care i-a furat inima până și Regelui Charles. Aici, fiecare gospodărie tradițională reprezintă o adevărată nestemată, ce păstrează vie istoria și identitatea comunității.
Vei descoperi rigurozitatea urbanistică specifică sașilor, de la organizarea liniară a străzilor în jurul cetății, până la aranjarea fiecărei gospodării în forma unui dreptunghi alungit, cu latura scurtă amplasată la stradă. Fiecare așezare îți va inspira dragostea pentru stabilitate și frumos. În prelungirea fiecărei case vei regăsi șopronul pentru uneltele agricole împreună cu șura, care despart curtea de grădină.
Aici, istoria și cultura se îmbină într-un mod unic. Comunitatea săsească a adus în acest loc nu doar arhitectura distinctivă, ci și tradiții bogate și meșteșuguri, iar printre acestea se remarcă olăritul. Ceramica de Saschiz încorporează elemente naturale - plante, flori, animale - pictate în albastru intens pe obiectele ceramice.
Aflat la granița dintre trecut, prezent și viitor, satul te va fermeca cu tot ceea ce are mai de preț, iar mai presus de toate, sentimentul de liniște și pace al unei comunități unite de aceleași valori.
Amplasare geografică
Delimitată de comuna Vânători, comuna Apold în sud-vest și comuna Bunești în sud-est, Saschiz este amplasată într-o zonă de culoar în estul Podișului Hârtibaciului, mai precis în Podișul Vânători, de-a lungul Văii Scroafa, râu care o străbate de la sud la nord și care se varsă în Târnava Mare.
Fiind adăpostită de arcul carpatic și aflându-se în apropierea Târnavei Mari, comuna Saschiz a fost favorizată încă din cele mai vechi timpuri din punct de vedere economic, bucurându-se de bogățiile subsolului, dar și ale solului, precum pădurile, gazul metan și argila.
Experiențe unice
În comuna Saschiz regăsim obiective de mare interes turistic, dintre care amintim: Cetatea Uriașilor, Cetatea Țărănească sau Biserica fortificată „Sfântul Ștefan” din Saschiz. Puțin mai departe putem vizita Biserica evanghelică fortificată din Cloașterf, precum și Castelul Haller din satul Mihai Viteazul.
Recenzii