Situată în pitorescul sat Zătreni din județul Vâlcea, Cula Zătreanu strălucește ca un „pinten de fier al sistemului de apărare fortificat al Olteniei”. Împreună cu extinderea Conacului Boicescu formează un ansamblu de o valoare arhitecturală și istorică inestimabilă, fiind unicul castel medieval al întregului județ Vâlcea.
Pe lângă valoarea arhitecturală, Cula Zătreanu este mărturia poveștii zbuciumate a familiei Zătreanu: dueluri, iubiri nefericite și trădări au făcut parte din cronica acestei familii, lăsând în urmă un castel impunător și multe legende de epocă.
Frumusețea și misterul ce înconjoară această construcție medievală o fac o destinație fascinantă pentru toți cei ce doresc să descopere poveștile și istoria autentică a Olteniei.
Povestea locului
Istoria comunei Zătreni, după cum o mărturisește și numele ei, se leagă strâns de cea a boierilor Zătreni, o puternică familie boierească vâlceană, care a dat Țării Românești și voievozilor mai mulți înalți dregători.
Vornicul Preda Zătreanu stăpânea, la începutul secolului al XVIII-lea, moşia cuprinsă între Bălceşti şi Pârâieni. După moartea lui, moșia este împărțită între moștenitori și în anul 1754, fratele său, Radu Zătreanu, pune piatra de temelie a culei, o locuință feudală fortificată.
Problemele încep când Iancu Zătreanu, descendent al familiei Zătreanu, cade în patima alcoolului, petrecerilor și jocului de cărți. Acesta pierde casa și jumătate din moșie într-o seara de iarnă, înainte de Crăciun, în anul 1810.
Particularități arhitecturale
Construită cu bolți la primul nivel (demisol) și cu două niveluri supraterane, are încăperi boltite pe zona nucleului central, la etaj. La mijlocul secolului al XIX-lea, cula a fost extinsă prin adăugarea la fațadele laterale a unei scări și a unei dependințe, iar fațada principală primește un pridvor caracteristic culelor din sudul României.
La începutul secolului al XX-lea cula este extinsă cu o construcție mai amplă, denumită Conacul Traian Boicescu, care preia elemente ale culei, în limbajul arhitectural utilizat: terase-foișoare pe două laturi susținute pe coloane inspirate de cele utilizate la foișorul culei la mijlocul secolului al XIX-lea.
Cula impresionează prin formele sale neregulate și soliditatea zidurilor groase de 80 de cm, iar interiorul îți surprinde privirea cu bolțile impresionante și încăperile pline de istorie.
Experiențe unice
Dacă ajungi în această zonă frumoasă, nu poți să pleci înainte de a vizita Biserica de lemn „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Nicolae” –datată din anul 1756, reparată și mutată în anul 1796. Biserica a fost ctitorită de Ioan Zătreanu, Vasile Zătreanu, Ioniță Gănescu și soția sa Catrina, născută Bibescu.