Dacă Ruta Culelor îți spune povești care îți sunt pe plac, atunci cula Glogoveanu merită vizitată. Este considerată o formă premergătoare a culelor, prin aceea că nivelul superior a fost construit pe o fostă pivniță fortificată construită în sec XVII, cu ziduri groase de 1,5 m. Aceasta are două ieșiri secrete, galerii subterane de fugă. Ulterior, în sec XVIII a fost construit etajul.
Are un aspect mai degrabă de casă boierească, așezată în mijlocul unei grădini. Frumusețea și istoria ei se împletesc armonios și o putem vedea și azi. Personalități de seamă i-au trecut pragul, de la Mihai Viteazul, la Tudor Vladimirescu sau Basarab cel Tânăr, faptele de vitejie ale acestora fiind păstrate cu sfințenie în legendele românilor.
Construcția a fost utilizată în multe alte scopuri decât casă de locuit și are îngropate în zidurile sale multe povești nespuse, care nu au ajuns legende ale locului. După al doilea război mondial, aceasta a fost azil de bătrâni, tabără de vară pentru liceeni, internat de copii, dispensar, bibliotecă, magazie a Cooperației de consum, sală de clasă, muzeu de istorie și într-un final a intrat în administrația Combinatului Minier Motru.
Ochii tăi o pot privi în multe moduri și vocea acestei cule poate avea multe inflexiuni. Să o vizitezi înseamnă să asculți ce are de spus.
Povestea locului
Legendele vorbesc despre cum clădirea este prevăzută cu un refugiu secret. Aici ar fi existat o scară ascunsă în spatele unui perete dublu, pe care se cobora în pivniță, unde se găsea o galerie subterană din care porneau tunelurile de evacuare în caz de primejdie. Dintre acestea, unul ducea la râul Motru și ar fi fost utilizat de către Basarab cel Tânăr, domn al Țării Românești care a trecut de partea turcilor, pentru a fugi din calea celor care doreau să îl ucidă, fiind totuși prins la ieșirea din tunel.
Se mai spune că Mihai Viteazul, ar fi sărbătorit la Glogova momentul când a devenit devenit ban al Craiovei, ori că Tudor Vladimirescu și-a petrecut o parte din tinerețe în această culă.
Particularități arhitecturale
Situată pe terasa înaltă a Motrului, într-un parc deosebit de frumos, cula se distinge ușor prin zidurile sale asemănătoare cu cele ale unei cetăți. Aceasta seamănă foarte mult cu un conac domnesc, fiind o construcție armonioasă ca aspect și proporții.
Cula Glogoveanu are un parter înalt, fortificat cu pivnița masivă, având ziduri din cărămizi arse și pietre de râu.
Privind din nord-est spre sud-vest, de la Casa Glogoveanu se crea o perspectivă largă asupra Văii Motrului, de unde se puteau ivi invadatorii turci.
Experiențe unice
Dacă dorești să-ți completezi experiența vizitării unei cule, în apropiere se mai află și Cula Cuțui din satul Broșteni, ce datează din anul 1815.
De asemenea, pasionații de turism ecumenic pot face un popas și la Biserica Sf. Nicolae, ridicată între anii 1730-1762 sau la Mănăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monahal de pe teritoriul Olteniei.