O incursiune la Sarmizegetusa Regia te introduce treptat pe tărâmul superlativelor și al emoțiilor de mare intensitate. Ești aici, în impresionanta reședință a regilor daci, principalul centru politic, militar, economic și religios al Daciei. Cel mai probabil, Sarmizegetusa Regia este locul acelui „Munte Sacru” (Kōgaionon) despre care relata Strabon, la începutul secolului I d.Hr.
Zona sacră a Samizegetusei Regia este cea mai spectaculoasă parte a sitului, dezvăluind arhitectura religioasă monumentală, caracteristică apogeului civilizației dacice. Cercetările arheologice au condus la descoperirea unui grandios complex arhitectonic compus din opt temple, un altar monumental, un drum de procesiune, precum și instalații de distribuire a apei. Edificiile de cult sunt amplasate pe trei mari terase artificiale: a IX-a, a X-a și a XI-a.
Pe terasa a X-a au fost găsite urmele a două temple, ridicate în faze diferite. Din structura edificiului ridicat inițial, au mai rămas în poziția antică doar puține elemente din calcar. Ulterior, dacii au construit un nou templu al cărui plan cuprindea cel puțin patru șiruri a câte zece plinte, baze de coloane și capiteluri din andezit. Acest templu a fost cel mai mare din întreaga Dacie, fiind distrus în cursul războaielor cu romanii de la începutul sec. II d.Hr.
Astăzi, vestigiile de la Sarmizegetusa Regia atrag vizitatori de pretutindeni, fiind mărturii uimitoare ale frumuseții și superiorității culturii și civilizației dacice.
Particularități arhitecturale
Templul mare de andezit de pe terasa a X-a ocupa o suprafață de aproape 1.200 mp. Arheologii au descoperit in situ 33 de plinte și, la câțiva metri depărtare, o bază de coloane.
Elementele arhitectonice din structura templului se remarcă prin dimensiuni foarte mari. Astfel, plintele au diametrul mai mare de 2 m, grosimea de 0,35 m, iar greutatea depășește 2 tone. Tamburii au circa 1 m înălțime și aproape o tonă în greutate.
În partea de nord a terasei a X-a s-a remarcat prezența a trei turnuri cu ziduri din blocuri fasonate. Un zid dublu separa terasele a X-a și a XI-a.
Comori neprețuite
Printre artefactele descoperite la Grădiștea de Munte se numără și matrița de bronz, o piesă foarte valoroasă din punct de vedere artistic și tehnic, unică în Dacia și nu numai.
Se presupune că aceasta a aparținut unui bijutier, fiind folosită la Sarmizegetusa Regia în a doua jumătate a secolului I d.Hr. pentru a produce decorațiuni în relief din metale prețioase sau bronz.
Reprezentările de pe matriță sunt realizate în negativ, înfățișând nu mai puțin de 78 de animale reale și fabuloase.
În prezent, poți admira și tu această remarcabilă piesă la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Experiențe unice
În Munții Orăștiei vei găsi la tot pasul vestigii dacice. Pentru început, îți recomandăm o vizită la Fețele Albe, așezare aflată la numai câțiva kilometri de Sarmizegetusa Regia. Aici s-au descoperit edificii de cult, locuințe, ateliere meșteșugărești, dar și conducte din tuburi de teracotă pentru captarea și distribuirea apei. Din drumul județean DJ705A, vei urca circa 30 de minute pe o potecă prin pădure, traseul fiind de dificultate medie.
Ajuns în Costești, urmează drumul spre cetatea Costești-Cetățuie, cea mai veche fortificație din Munții Orăștiei, despre care se presupune că a fost prima capitală a regatului dacic înființat de Burebista.
Poți urca apoi la cetatea Costești-Blidaru, dar numai dacă ești echipat adecvat unei drumeții pe un traseu mai dificil, nerecomandat pe timp de iarnă.
Animație 3D
Tur virtual
Contact
Facilități
Acces obiectiv
Bicicletă, la pas, Rutier
Parcare
Proprie
Acces și intrare
Accesul se face pe bază de bilet
Grup sanitar în locație sau proximitate
Da
Program de vizitare
Bilete
Ghid turiști
Român, Englez
Modalități de plată
Numerar
Wi-Fi
Nu
Status
Închis temporar , În reabilitare
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii