Cetatea Medievală Timpurie de la Moldovenești

Închis temporar
Dacă pornești în aventura descoperirii fortificațiilor Transilvaniei medievale, una dintre opriri trebuie făcută, fără îndoială, la Moldovenești, în județul Cluj. Aici, pe malul drept al râului Arieș, pe dealul aflat la nord-vest de localitate, se înălța în Evul Mediu timpuriu o mândră cetate, care a servit drept centru al comitatului Turda până în secolul al XIII-lea. 

Amplasată strategic la o altitudine de 460 m, fortificația avea o bună vizibilitate atât înspre vest, asupra munților ce însoțesc valea îngustă a Arieșului, cât și înspre est, asupra Turzii. Rolul său era, cel mai probabil, acela de a asigura controlul asupra zăcămintelor aurifere ale văii Arieșului, salinelor de la Turda și drumului de comunicare cu centrele aurifere din munții Apuseni.

Deși ruinele fortificației nu mai sunt vizibile în prezent, experiența din perspectiva peisajului natural este una deosebită.

Scurtă incursiune istorică

Cetatea de la Moldovenești (Turdavár/ Várfalva) este una dintre cele mai vechi amenajări fortificate din Transilvania. Cercetările efectuate până în prezent indică o datare a primei faze constructive a cetății cel mai devreme în decursul secolului al XI-lea.

Se presupune că cetatea a fost distrusă de mongoli cu prilejul invaziei din anii 1241-1242 sau a celei din 1284-1285. Cert este faptul că, după secolul al XIII-lea, cetatea de la Moldovenești nu mai era în funcțiune.

Particularități arhitecturale

Cetatea de la Moldovenești avea o curtină oval-neregulată, ridicată în cel puţin trei etape constructive. Dacă într-o primă fază sistemul de fortificare consta dintr-un val de pământ bătătorit și palisadă complexă de lemn, în cea de-a doua fază, la tranziția dintre secolele XI și XII, s-a construit o incintă din blocuri de piatră fasonată, formând feţele unui zid cu grosimea de 1,20 m și cu umplutura din pământ şi pietriş.

În cea de-a treia fază din secolul al XII-lea s-a ridicat un zid de piatră cu grosimea de 3-4 m. Faţadele zidului erau formate din blocuri paralelipipedice sau cubice, iar umplutura era realizată din pietre brute şi aşchii de piatră legate între ele prin mortar de ghips.

Experiențe unice

Dacă ajungi în Moldovenești, vizitează și Biserica unitariană, datată în secolul al XIII-lea. Biserici unitariene sunt și în satele Bădeni și Plăiești, iar în Stejeriș poți vedea Biserica reformat-calvină. În satele Bădeni și Podeni vei descoperi două biserici ortodoxe din lemn din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. 

În cazul în care iubești plimbările în natură, la doar câțiva kilometri sunt Cheile Borzești, cunoscute pentru peisajul sălbatic și cascadele spectaculoase.

Din Moldovenești poți porni spre Salina Turda sau Cheile Turzii, dar și spre localitatea Rimetea, faimoasă pentru arhitectura sa unică.

Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Cetatea Medievală Timpurie de la Moldovenești

Moldovenești, județul Cluj

Facilități
Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Wi-Fi

nu

Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier

Status

închis temporar


Recenzii

Alte obiective din Ruta cetăților

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00