Cetatea Medievală Bistrița

Închis temporar În reabilitare
Într-o prezentare a Transilvaniei, publicată la Milano în anul 1596, poetul și diplomatul italian Giovanni Botero descria Bistrița drept „cel mai frumos dintre orașe”. Astăzi, ai ocazia să redescoperi pitorescul descris la superlativ de vizitatorii orașului de altădată.

Cetatea Bistriței face parte din cele șapte burguri ale Transilvaniei și a fost vreme de secole un oraș liber regal, care a controlat drumurile comerciale spre Moldova. Așezarea a fost ridicată de coloniștii germani stabiliți în secolul al XII-lea în Transilvania. În anul 1464 Matia Corvin a acordat cetățenilor sași dreptul de a ridica o fortificație cu ziduri de piatră, care a fost finalizată în preajma anului 1484. 

În prezent, Turnul Dogarilor și o parte din zidurile sudice și estice sunt singurele păstrate din marea fortificație de secol XV. 

Vei fi fascinat să descoperi Bistrița prin cele 22 de pasaje ale sale, unele cu aspect de străduțe, iar altele acoperite cu bolți de zidărie, dând senzația unor tunele urbane. Prin axele acestora poți traversa orașul, așa cum gărzile cetății o făceau cândva. Blazoanele breslelor și sigilii ale orașului gravate în piatră îți vor ghida pașii prin Axa Breslelor, Axa Artelor și Axa Coroanei.

Aflată în inima orașului istoric, Biserica Evanghelică te surprinde cu frumoasa arhitectură gotică și renascentistă. Din balconul faimosului turn de piatră vei simți mai intens farmecul bătrânului burg de la porțile orientale ale Transilvaniei.

Legenda celui mai înalt turn

De-a lungul timpului au apărut multe povești și legende în legătură cu înălțimea impresionantă a turnului de la Biserica Evanghelică. Una din legende spune că sibienii au trimis la Bistrița câțiva meșteri pentru a măsura turnul de piatră, despre care auziseră că era cel mai înalt din Transilvania. Ambiția lor era să ridice unul și mai înalt. Ajunși la Bistrița, meșterii au măsurat turnul cu o sfoară. În drum spre casă, au poposit la un han din apropierea orașului. În timp ce erau ospătați, într-un moment de neatenție, bistrițenii le-au scurtat sfoara cu care măsuraseră turnul.
Nu știm dacă lucrurile au stat așa, dar constituie o certitudine faptul că la Bistrița poți vedea cel mai înalt turn medieval de piatră al Transilvaniei. Turnul a fost ridicat între anii 1487-1519, având o înălțime de 76 m. 

Valori arhitecturale

Construit în sec. XV-XVI, Ansamblul Sugălete este cel mai lung șir de case medievale cu arcade la parter din România. Detaliile arhitecturale, cum sunt statuia Sfântului Nicolae și însemnele armurierului Peterman din 1480, conferă valoare ansamblului care marchează originalitatea Pieței Centrale a vechii cetăți.

O casă medievală fără pereche în arhitectura urbană a zonei este Casa Ioan Zidarul, care păstrează elemente specifice stilului gotic și celui renascentist.

Casa Argintarului, ridicată în stil renascentist între anii 1560-1563, este o construcție tipică pentru arhitectura vremii, cu ateliere la parter și spații de locuit la etaj. Denumirea sa provine de la cele două pocaluri sculptate pe chenarul uneia dintre ferestrele parterului, simbol al breslei argintarilor.

Un alt reper arhitectural este Casa cu Lei, care își datorează numele blazonului păstrat din sec. al XVIII-lea. Stema de pe fațada clădirii, susţinută de doi lei afrontaţi, cuprinde însemnele breslei măcelarilor: toporul şi cuţitul deasupra unui cap de bour.

Experiențe culturale

Bistrița își deschide porțile spre trecut prin evenimentele organizate și își cultivă multiculturalitatea. Vei putea pătrunde în atmosfera vechiului burg, participând la Zilele Bistriței Medievale, la Festivalul de muzică și meșteșuguri locale „Legendele Cetății” sau la Festivalul de Arte Vechi.

Palatul Culturii din Bistrița este gazda unor evenimente excepționale, dintre care amintim Festivalul „Poezia e la Bistrița”, Festivalul de Teatru „Rebreanu. New Collection”, iar la Galeria Arcade gestionată de Uniunea Artiștilor Plastici sau la Casa cu Lei poți să urmărești expozițiile de artă ale momentului.

La Sinagoga din Bistrița vei petrece momente cu adevărat speciale. Frumosul edificiu, reprezentativ pentru arhitectura romantică, servește astăzi drept spațiu cultural multifuncțional, găzduind concerte de muzică clasică, jazz și spectacole de operă.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud păstrează pentru toți cei interesați mărturiile vechilor legiuni romane ce păzeau în antichitate granița de nord a Imperiului Roman și virtuțile continuității latine pe aceste meleaguri.


Ghid Audio

Română - partea III
Română - partea II
Română - partea I

Animație 3D


Tur virtual


Cetatea Medievală Bistrița

Strada Dogarilor, Bistrița, Romania

Facilități
Acces și intrare

Cetatea este vizitabilă doar la exterior. Pentru organizare de tururi ghidate în împrejurimi, contactați Centrul de Informare Turistică 0263.235.377.

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Grup sanitar în locație sau proximitate

Da

Parcare

În proximitate

Ghid turiști

Român, Englez

Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier

Wi-Fi

Da

Status

Închis temporar , În reabilitare


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.

Orar

Luni

Închis

Marți

09:00-17:00

Miercuri

09:00-17:00

Joi

09:00-17:00

Vineri

09:00-17:00

Sâmbătă

09:00-17:00

Duminică

09:00-17:00


Recenzii

Alte obiective din Ruta cetăților

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00