Castrul Roman Titești

Vizitabil

Pe granița naturală a provinciei Dacia Inferior, reprezentată de râul Olt, Castrul roman de la Titești a fost unul dintre punctele înaintate de apărare, în cadrul sistemului roman de fortificații. A fost construit cel mai probabil în secolul al II-lea d.Hr., în timpul împăratului Hadrian.

Rolul acestei fortificații era de a supraveghea culoarul de acces care ocolea Masivul Cozia prin partea de est și de a preîntâmpina atacurile directe ale populațiilor barbare. În același timp, castrul de la Titești asigura controlul traficului spre Transilvania.

Astăzi poți observa doar urmele construcției patrulatere din piatră, care adăpostea la vremea aceea câteva sute de soldați. Privește în jur și încearcă să-ți imaginezi viața garnizoanei romane în această regiune muntoasă!

Scurtă incursiune istorică

Frontiera militară romană constituită pe cursul râului Olt poartă numele de Limes Alutanus. Aceasta cuprindea fortificații mai mari sau mai mici, care erau unite printr-un drum cu multe ramificații spre interiorul provinciei Dacia.
 
Castrul roman de la Titești se găsea în sectorul montan al Limesului Alutanus, caracterizat prin fortificații patrulatere, de mici dimensiuni, apropiate una de cealaltă și fără așezări civile în jur.

Alături de castrele de la Rădăcinești, Bivolari, Racovița și Copăceni, fortificația de la Titești făcea parte din linia suplimentară de apărare înființată de romani în stânga Oltului. 

Particularități arhitecturale

Incinta fortificației de la Titești avea o formă dreptunghiulară, ocupând o suprafață de numai 0,27 ha. Zidul de incintă avea o lățime de 1,5 m și prezenta contraforți la interior. Nu existau turnuri de colț.

Castrul avea doar două porți, poziționate pe laturile de est și de vest. Acestea erau flancate de pinteni din piatră.

Clădirea comandamentului (principia) se remarcă prin dimensiuni foarte mici, laturile sale fiind de 7,90 m, respectiv de 4,00 m. Existența sa a determinat presupunerea că la Titești staționa o trupă de garnizoană unitară, care avea comandament și stindarde proprii.

Experiențe unice

Dacă ai vizitat deja castrul roman, mergi și la Muzeul satului loviștean din Titești, unde ai ocazia să descoperi interiorul unei căsuțe tradiționale, dar și al unei stâne tradiționale loviștene. Tot în Titești se află Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial (1916-1918), astăzi monument istoric.

În cazul în care te simți atras de locuri pline de mister, la marginea pădurii din Titești vei găsi un bloc monolit cu 12 cruci malteze.

De altfel, în frumoasa și enigmatica Țară a Loviștei ai multe de descoperit. Peisajele sunt spectaculoase, iar vestigiile istorice te întâmpină pretutindeni. Este locul potrivit pentru o vacanță reușită!



Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castrul Roman Titești

DJ703P, Titești, Romania

Facilități
Acces obiectiv

la pas, Rutier

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Wi-Fi

Nu

Program de vizitare

Accesul este liber 24/24

Acces și intrare

Intrare liberă

Status

Vizitabil

Parcare

În proximitate

Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta castrelor romane

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00