Castrul Roman Ilișua

Vizitabil

Una dintre cele mai importante fortificații de pe granița de nord a provinciei Dacia și ulterior a Daciei Porolissensis este castrul roman de la Ilișua.
Fortificația avea rolul de a supraveghea valea Someșului Mare, constituind împreună cu castrul de la Cășeiu, de lângă Dej, principala bază de apărare spre Munții Țibleș și spre regiunile de daci liberi din zona Lăpușului.

Castrul roman de la Ilișua a fost datat în secolele II-III d.Hr., fiind identificate 3 etape de construcție, ultima constând în refacerea în piatră a fortului din pământ și lemn ridicat într-o fază anterioară.

Astăzi, în partea de sud-est a satului Ilișua, vizitatorii pot vedea doar ruinele termelor romane, care făceau parte din așezarea civilă. Ele conturează imaginea superiorității civilizației romane și a unei arhitecturi excepționale.

Explorează și tu aceste uimitoare vestigii istorice!

Scurtă incursiune istorică

Istoria castrului începe cu stabilirea la Ilișua a unei unități militare, care construiește aici un mic fort de pământ şi lemn. 

La începutul domniei împăratului Hadrian (118/119 d.Hr.), la Ilișua este adusă o unitate de cavalerie, care va ridica în aceeași locație un al doilea fort de pământ şi lemn, prevăzut cu două şanţuri de apărare. În această a doua fază, fortificația este considerabil mărită, având dimensiunile de 182,2 x 181,5 m. Cu toate acestea, ea nu va rezista, fiind distrusă de un incendiu, probabil în timpul războaielor marcomanice ale lui Marcus Aurelius (166-180 d.Hr.). 

În cea de-a treia fază se construiește castrul din piatră, care va sfârși tot într-un incendiu puternic.

 Particularități arhitecturale

La Ilișua ai ocazia să vezi ruinele termelor romane. Acestea erau băi publice, care aveau funcții de igienă, dar și un rol social, recreativ. Frecventarea lor era un eveniment însemnat în viața cotidiană a romanilor.

Termele de la Ilișua sunt două clădiri de formă patrulateră, care prezintă o compartimentare interesantă. În prima clădire, accesul se asigura printr-un hol de pe latura sudică, din care se trecea în apoditerium, un spațiu destinat vestiarelor. Tot aici au fost identificate cele trei încăperi obișnuite în structura băilor publice romane: tepidarium (camera de baie călduță), caldarium (camera de baie caldă) și frigidarium (pentru băile reci). Clădirile termelor aveau propriile sisteme de încălzire.

 Experiențe unice

Satul Ilișua aparține comunei Uriu, unde se află și alte obiective de interes turistic, dintre care îți recomandăm Biserica romano-catolică din satul Cristeștii Ciceului, care datează din secolul al XIV-lea, precum și Biserica reformată din satul Uriu, construită din piatră dură, în stil gotic, în secolele XIV-XV. 

Satul Cristeștii Ciceului este singurul din România unde vei descoperi 11 statui pe o distanță mai mică de 2 km. Ele au fost amplasate prin grija unui fiu al satului, Traian Gheorghe Dascăl.

În cazul în care ești pasionat de pescuit, lacul Kendertau e în apropiere.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castrul Roman Ilișua

Ilișua, județul Bistrița-Năsăud

Facilități
Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier

Parcare

În proximitate

Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Wi-Fi

Nu

Status

Vizitabil

Restaurant sau cafenea în incintă

Nu

Acces și intrare

Intrare liberă


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta castrelor romane

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00