Castrul Roman de la Pietroasele

Vizitabil
Descoperirea în anul 1837 a fabulosului tezaur gotic cunoscut sub denumirea populară „Cloşca cu puii de aur” a pus comuna Pietroasele din județul Buzău pe harta localităților celebre ale României.

Istoria locului este una mai mult decât interesantă, având rădăcini milenare. Puțini știu că la Pietroasele s-a aflat o bază militară importantă a armatei romane. Între secolele II-IV d.Hr., aici a funcționat un castru roman cu rol de supraveghere a populației geto-dace din nordul Munteniei. În timpul împăratului Traian, acesta s-a aflat în legătură cu castrele de la Drajna de Sus, Mălăiești şi Târgșorul Vechi, constituind probabil capătul drumului care pornea de la castrul roman de la Barboși - Galați.

Primele sondaje arheologice în zona fortificației romane de la Pietroasele s-au efectuat în anul 1866 de Alexandru Odobescu. Atunci au fost recuperate primele materiale arheologice din castrul de la poalele Dealului Istrița. Cercetările ulterioare s-au soldat cu descoperirea unui număr remarcabil de vestigii arheologice. 

Din păcate, castrul roman nu este vizibil la suprafață, fiind acoperit în totalitate de clădirile actuale. La Pietroasele poți vedea însă impresionantul edificiu cu hipocaust.

Particularități arhitecturale

Edificiul cu hipocaust (balneum) a fost identificat la aproximativ 400 m est de castru. Acesta cuprindea probabil: apodyterium (vestiar), sudatorium sau laconicum (baie de aburi), frigidarium (bazin cu apă rece), tepidarium (bazin cu apă caldă) și caldarium (bazin cu apă fierbinte). 

Încăperile, culoarele edificiului și bazinetele erau pardosite cu plăci de marmură albă, pereții erau finisați cu tencuială colorată şi pictaţi în tehnica fresco într-o gamă coloristică impresionantă, iar ferestrele erau închise cu vitralii din plăcuțe de sticlă multicolore fixate în rame de plumb.

Povestea tezaurului de la Pietroasa

Orice nouă descoperire stârnește emoții dintre cele mai diverse și intense. Așa s-a întâmplat și în cazul misteriosului tezaur de la Pietroasele, a cărui poveste ar putea sta la baza unui film de succes. 

Acțiunea începe în primăvara anului 1837. În timp ce scoteau piatră dintr-o carieră de pe Valea Urgoaei, doi oameni simpli din Pietroasa descoperă o comoară ce cuprindea 22 obiecte de aur împodobite cu nestemate. Cei doi hotărăsc să valorifice prețioasele obiecte, astfel că în primăvara anului următor vând tezaurul lui Anastase Tarba Verussi, un antreprenor local. Primesc în schimb 4000 de piaştri și câteva ilice şi basmale pentru soțiile lor. Ca să poată fi transportate mai uşor, piesele mai mari au fost sparte şi turtite cu toporul. În acest fel, cele mai multe dintre pietrele preţioase care împodobeau piesele de aur au căzut pe jos, ajungând în mâna copiilor din sat.

În urma anchetei desfășurate la acel moment, s-au mai putut recupera doar 12 piese, având o greutate totală de 18,7975 kg.

După recuperare, tezaurul a fost expus în muzee prestigioase din Paris, Londra și Viena. În anul 1917, este trimis la Moscova, ca parte a tezaurului României, de unde se întoarce în anul 1956. Astăzi îl poți admira la Muzeul Național de Istorie a României din București.  

Experiențe unice

Dacă ai ajuns în Pietroasele, îți recomandăm să vizitezi frumosul monument „Cloșca cu puii de aur”, care marchează locul unde a fost găsit celebrul tezaur. Trecând prin satul Pietroasa Mică, te poți opri la Muzeul pietrei, unde sunt expuse sculpturile în calcar ale meșterului Ion Moaca, renumit în zonă. 

Reține că la Pietroasele, în prima duminică din septembrie, se organizează Sărbătoarea Tămâioasei, unde vei fi întâmpinat cu struguri, must, vin și bucate tradiționale, dar și cu muzică și dansuri populare. În plus, vei asista la demonstrații ale unor practici vechi de obținere a vinului.


Ghid audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castrul Roman de la Pietroasele

Pietroasele, județul Buzău


Facilități
Wi-Fi

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Status

vizitabil

Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Parcare

în proximitate

Acces și intrare

intrare liberă

Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier

Recenzii

Alte obiective din Ruta castrelor romane

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00