Castrul Roman de la Drajna de Sus

Închis temporar
La Drajna de Sus s-a scris o filă interesantă a istoriei antice, datorită prezenței aici, între anii 101 și 117/118 d.Hr., a uneia dintre cele mai importante baze militare romane din Muntenia. Bine poziționat strategic, castrul roman de la Drajna de Sus a avut un rol semnificativ în protejarea și controlul principalului drum, care lega Dunărea Inferioară de sud-estul Transilvaniei, prin pasul de la Tabla Buții.

Una dintre cele mai impresionante descoperiri arheologice de la Drajna de Sus este clădirea monumentală, ridicată din piatră și cărămidă, care avea sistem de încălzire centrală de tip hipocaust. Aceasta a îndeplinit probabil funcția de locuință a comandantului garnizoanei, cunoscută sub numele de praetorium.

Merită să vizitezi acest edificiu cu adevărat spectaculos! Vei fi fascinat de măiestria arhitecților și constructorilor din acele timpuri!

Scurtă incursiune istorică

Castrul de la Drajna de Sus a cunoscut două faze de construcție. Într-o primă fază, probabil în toamna-iarna anului 101 d.Hr., a fost ridicată o structură de tip palisadă, cu un șanț și un val din pământ, care a funcționat până la sfârșitul celui de-al doilea război dintre daci și romani.

Cea de-a doua fază de construcție, reprezentată de un zid dublu de piatră cu dimensiunile de 176 × 233 m, a funcționat în perioada 106-117/118 d.Hr.
Tabăra militară reunea circa 1000 de soldați proveniți din Legiunile I Italica, V Macedonica, XI Claudia Pia Fidelis și cohorta I Flavia Commagenorum.

Particularități arhitecturale

Fortificația avea zidurile incintei din piatră, iar în interior se aflau clădiri monumentale, prevăzute cu sisteme de încălzire, de aducțiune a apei și de canalizare.

Posibila locuință a comandantului (praetorium) se compune din 5 încăperi delimitate de ziduri de piatră calcaroasă sau de cărămidă, cu podele de mortar sprijinite pe pilele hipocaustului. Cea de-a şasea încăpere, baia, era prevăzută cu un bazin cu trepte şi un bazinet de colmatare. Sistemul de încălzire principal deservea bazinul, baia şi camera sud-vestică. Pe latura sudică a clădirii se aflau alte două instalații de încălzire.

Experiențe unice

La Drajna, ai ocazia să cunoști arhitectura tradițională de pe Valea Teleajenului, pe teritoriul comunei aflându-se câteva case monument istoric, datând de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea. O clădire tradițională din Drajna este și Moara de apă Warthiadi, care a devenit celebră prin apariția în decorurile filmelor românești „Haiducii lui Șapte Cai” și „Întoarcerea Vlașinilor”.

Tot în Drajna vei găsi biserici vechi și cruci de piatră, dar și una dintre puținele reședințe boierești din Țara Românească, păstrată în formă originală - Castelul Filipescu-Kretzulescu.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castrul Roman de la Drajna de Sus

Drajna de Sus, județul Prahova

Direcții
Castrul roman se găsește în centrul localității Drajna de Sus, în punctul „Grădiște” de pe platoul care se ridică la nord de confluența dintre pâraiele Drajna și Ogretin.
Facilități
Wi-Fi

Nu

Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Acces obiectiv

Bicicletă, Cale ferată, la pas, Rutier

Status

Închis temporar

Parcare

În proximitate


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta castrelor romane

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00