Imaginează-ți o călătorie în timp, în îndepărtatul secol II d.Hr. Te afli la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de unde pornești către Apulum (Alba Iulia de astăzi). De-a lungul drumului imperial, romanii au ridicat o salbă de fortificații cu rol de supraveghere și apărare.
Pe malul drept al râului Mureș, pe o terasă înaltă, descoperi castrul auxiliar de la Cigmău. Se află aproximativ la mijlocul distanţei dintre Micia (circa 40 km sud-vest) şi Apulum (circa 45 km nord).
Fortificația este amplasată strategic, râul Mureș fiind cea mai importantă rută riverană de comunicare a provinciei romane. În apropiere se găsesc zăcămintele aurifere din Munții Apuseni. La numai câțiva kilometri se află complexul de băi termale romane Germisara.
Urmând configurația naturală a terenului, castrul de la Cigmău se remarcă prin forma neregulată, de trapez alungit și prin cea mai atipică planimetrie internă din toată Dacia.
Explorează vestigiile antice și descoperă interesanta poveste a locului cunoscut astăzi și sub numele de Cetatea Urieșilor!
Scurtă incursiune istorică
Trupa cantonată în castrul auxiliar de la Cigmău era una specială, fiind formată din pedites Britanniciani. Ultima atestare a acestei trupe la Cigmău o constituie un altar dedicat împăratului Filip Arabul (244-249 d.Hr.), unde apare sub denumirea n(umerus) sing(ulariorum) Brit(annicianorum) Philippiani.
Este posibil ca în castrul de la Cigmău să fi staționat și legionari din legiunea XIII Gemina de la Apulum.
Printre artefactele descoperite se găsesc 800 de proiectile de piatră cu dimensiuni de 5-12 cm diametru, relevante pentru artileria romană, astfel de piese fiind destul de rare.
Particularități arhitecturale
Cercetările arheologice din anii 2000 au identificat zidurile perimetrale, porțile și turnurile, valul de pământ și șanțul fortificației.
S-a identificat de asemenea clădirea comandamentului – principia, care are un plan clasic, aproape pătrat, cu dimensiunile de 35 x 34 m. Clădirea are o curte interioară înconjurată de un portic și încăperi pe trei dintre laturi. Intrarea se afla pe latura sudică.
Descoperirea unei camere de tezaur sub aedes, cea mai importantă încăpere dintr-un castru, constituie unicat în provincia romană Dacia. La vest de principia s-au descoperit și două grânare, ocupând o suprafață totală neobișnuit de mare.
Experiențe unice
Satul Cigmău se află la o aruncătură de băț de stațiunea Geoagiu-Băi, renumită pentru apele mezotermale cu proprietăți vindecătoare. În inima stațiunii vei descoperi spectaculoasele băi termale romane (Thermae Germisara).
Un alt monument impresionant al antichității este drumul roman pavat cu dale poligonale, care asigura legătura între castrul de la Cigmău, băile romane și zona auriferă de la Săcărâmb.
În orașul Geoagiu te poți opri pentru a admira o piesă rară și valoroasă de arhitectură romanică – Capela romanică sau Rotonda, datată în sec. XI-XII.
Animație 3D
Tur virtual
Facilități
Acces obiectiv
Bicicletă, Cale ferată, la pas, Rutier
Wi-Fi
Nu
Facilități de acces persoane cu handicap
Nu
Grup sanitar în locație sau proximitate
Nu
Parcare
În proximitate
Status
Vizitabil
Acces și intrare
Intrare liberă
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii