Biserica Reformată Lutița

Închis temporar În reabilitare
Cel mai important obiectiv turistic din Lutița este ansamblul bisericii reformate, construită în stil gotic. Ansamblul este alcătuit din biserică și zidul fortificat de apărare, construit din piatră, care o înconjoară. Pe o latură a zidului de incintă este încastrat vechiul turn al porții, transformat ulterior în turn-clopotniță. Acesta a fost construit în 1628, și are un vechi mecanism de ceas din fier forjat. Biserica este de asemenea cunoscută și pentru picturile murale ce reprezintă scene din Legenda Sfântului Ladislau.

Povestea locului

Lutița este un sat de dimensiuni mici din județul Harghita, unde tradițiile arhitecturale cu influențe secuiești și săsești sunt prezente la tot pasul. Manifestările folclorice, dar și tradițiile culinare atrag numeroși turiști tot timpul anului. Numele satului Lutița este strâns legat de Adunarea Națională Secuiască, ce a avut loc în anul 1506, dar și de evenimentele din anul 1848.

Cu ocazia cercetării arheologice s-a dovedit că biserica de astăzi a fost precedată de o construcție, tot religioasă, din perioada arpadiană. Se presupune că această bisericuță a fost distrusă de un incendiu. Bisericuța arpadiană a fost înlocuită în sec. al XIV-lea cu o construcție nouă. Aproximativ tot din acea perioadă sunt datate și picturile murale exterioare și fragmentul de frescă scos la lumină deasupra intrării sudice în biserică, o foarte frumoasă reprezentare de Vir dolorum. 

Zidul de incintă al bisericii, a fost construit cel mai probabil în sec. al XVI-lea. Cercetarea paramentului a identificat în structura acestuia două intrări înzidite: una se deschidea dinspre curtea parohială, cu închiderea în segment de arc (înzidită în sec. XIX), cealaltă are închiderea în arc frânt, și se deschidea în vecinătatea estică a turnului de poartă.

Reprezentarea legendei Sfântului Ladislau

La sfârșitul anului 2020 s-au început lucrările de restaurare a bisericii reformate din Lutița. În cursul restaurării, cu ocazia examinării pereților de către specialiștii restauratori, în toamna anului 2021, pe peretele nordic al navei au ieșit la iveală fragmente de frescă din perioada medievală. După înlăturarea straturilor de tencuială și de văruieli, detaliile ieșite la iveală au permis și identificarea temei acestora: este vorba despre despre scene din ciclul Legendei Sfântului Ladislau, temă foarte populară în bisericile din Secuime în perioada medievală.

Fragmentele descoperite în Lutița pot fi datate la sf. sec. al XIV lea și prin analiza detaliilor s-a reușit identificarea scenei de luptă dintre Sf. Ladislau și cumanul care a răpit o fată maghiară. Se poate distinge foarte clar figura cumanului, îmbrăcat într-un fel de caftan și silueta fetei, aceasta din urmă tăind tendonul piciorului cumanului cu barda Sfântului Ladislau.

Experiențe unice

La intrarea în localitatea Lutița veți putea vizita Casa memorială Lutița – este dedicată revoluției din anul 1848 și Adunării Naționale din Lutița. Ea se află pe câmpul unde au avut loc aceste evenimente. 

Dacă sunteți pasionați de istorie și doriți să vizitați în continuare Județul Harghita veți putea face și o vizită la Centrul Memorial al Grănicerilor Secui din localitatea Frumoasa. Nu uitați să vă relaxați în natură la Lacul Sfânta Ana sau să vă distrați, alături de copii, vizitând Parcul Mini Transilvania aflat în apropierea orașului Odorheiu Secuiesc sau Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni.

Ghid Audio

Română
Biserica Reformată Lutița

Lutița, județul Harghita

Facilități
Program de vizitare

Zilnic, cu respectarea programului liturgic.

Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier

Parcare

În proximitate

Wi-Fi

Nu

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Acces și intrare

Intrare liberă

Grup sanitar în locație sau proximitate

Da

Status

Închis temporar , În reabilitare


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00