Biserica Evanghelică Șmig

În reabilitare Vizitabil
Printre bisericile din Valea Târnavelor, biserica evanghelică din Șmig, atestată încă din 1390, are una dintre cele mai mari și mai bine conservate picturi murale medievale, aceasta acoperind o suprafață de aproximativ 250 de metrii pătrați. Azi, numeroși studenți din țară și străinătate, sub îndrumarea unor specialiști consacrați, descoperă prin studiu aplicat tainele restaurării frescelor medievale.

Scurtă incursiune istorică

Prima atestare documentară a satului Șmig datează în anul 1317, când regele Carol Robert a reconfirmat drepturile sașilor care trăiau în această regiune, dobândite la 1224, recunoscând documentul emis de regele Andrei al II-lea, cunoscut sub denumirea de „Dreptul sibian” sau „Andreanum”. Dar există urme ale locuirii ce preced cu mult atestarea documentară, precum tezaurul de la Șmig, vechi de 3500 de ani. 

Biserica evanghelică din Șmig a fost construită de coloniștii sași probabil la sfârșitul secolului al XIV-lea. De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe modificări, cele mai ample fiind cele făcute în jurul anului 1846. Realizată în stil gotic târziu, biserica, care a purtat cândva hramul Sfintei Marii, are formă simplă și este compusă din navă și cor. Prezintă însă o serie de particularități care-i dau autenticitate.

Azi în biserică nu se mai oficiază slujbe, dar, prin grija celor care o administrează, clădirea a devenit un spațiu cultural, multietnic și multiconfesional. Aici se organizează anual, pentru studenți și specialiști, tabere și ateliere practice de restaurare, conferințe și expoziții ce vizează contextul istoric și arhitectural al monumentului. Prin tinerii ce vin aici din străinătate pentru a studia și a aplica tehnicile clasice și moderne de restaurare a frescelor medievale, locul capătă o vibrație aparte și aura optimistă a unui spațiu care poate fi revitalizat prin cultură și educație.

Reprezentarea legendei Sfântului Ladislau 

Biserica evanghelică din Șmig are una dintre cele mai mari și mai bine conservate picturi murale medievale, aceasta acoperind o suprafață de aproximativ 250 metrii pătrați. Porțiunile mai însemnate de pictură, aduse la lumină începând cu anul 2009, înfățișează unele scene din Legenda Sfântului Ladislau, cum ar fi Urmărirea călare a cumanului, dar și Rugăciunea Sfintei Ecaterina sau Crucea Vie dar și alte teme specifice catolicismului medieval. 

Decapate abia în anul 2017, două scene parțial vizibile – Confruntarea oștirii maghiare cu cea cumană și Urmărirea călare a cumanului – dovedesc că legenda Sfântului Ladislau a fost reprezentată în registrul superior, potrivit canonului iconografic obișnuit.

Din punct de vedere formal, tehnica realizării acestor picturi aparține stilului gotic internațional și e posibil să fi fost executate cândva în primele decenii ale secolului al XV-lea.

Experiențe unice

Satul Șmig aparține destinației eco-turistice Colinele Transilvaniei, care include arii protejate de interes național și arii protejate ce fac parte din rețeaua europeană Natura 2000. Este a doua zonă ca mărime din țară cu statut de protecție, după Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu 10 arii naturale protejate. Aria cuprinde peste 1000 de specii de floră și 4200 de hectare de pajiști cu arbori, zone unicat în Europa și atât de specifice Transilvaniei.

La aproximativ 16 km se află Mediașul, oraș atestat documentar pentru prima dată în anul 1267. Este un oraș cu o istorie bogată, ce oferă turiștilor o varietate de atracții culturale, cum ar fi arhitectura centrului vechi al orașului și biserica Sfânta Margareta cu turnul înclinat. Ajunși în zonă, ar fi important să degustați din vinurile locale, pentru că, nu întâmplător, pe emblema orașului sunt reprezentați ciorchinii de struguri.

Ghid Audio

Română
Biserica Evanghelică Șmig

Șmig nr. 69, Comuna Alma, județul Sibiu

Facilități
Parcare

În proximitate

Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier

Wi-Fi

Nu

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Grup sanitar în locație sau proximitate

Da

Modalități de plată

Numerar

Status

În reabilitare, Vizitabil

Acces și intrare

Biserica se deschide la cerere, cu programare telefonică prealabilă.


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00