Țara Bârsei a reprezentat, mai ales, în Evul Mediu, o regiune vulnerabilă din punct de vedere militar. Astfel, a fost nevoie de construcția unor adevărate fortărețe care au reprezentat, în primul rând, adăposturi sigure pentru populația din zonă. Localitatea Hărman, azi în județul Brașov, dispune de o biserică fortificată absolut remarcabilă, a cărei destinație principală a fost cea religioasă, însă, deloc de neglijat e și rolul militar pe care aceasta l-a îndeplinit.
Scurtă incursiune istorică
Începuturile localității sunt puse în legătură cu Cavalerii Teutoni care au stăpânit zona între anii 1211 și 1225. Printre mulțimea de monumente medievale remarcabile, se evidențiază și biserica-cetate din Hărman, având ziduri impunătoare, șapte tunuri de apărare și turnul clopotniță, care poate fi observat chiar și de la distanță. Această biserică-cetate reprezintă o veritabilă bijuterie printre numeroasele biserici fortificate ale sașilor din Transilvania.
Biserica datează din prima jumătate a secolului al XIII-lea. Odinioară purtând hramul Sf. Nicolae, biserica inițială a fost construită în stil romanic fiind compusă din trei nave, cor și absidă semicirculară. Când pășești înăuntru, te impresionează altarul baroc, orga care funcționează și astăzi, stranele din secolul al XVIII-lea și covoarele orientale de pe pereții corului. Turnul clopotniță construit în jurul anului 1300, a fost înglobat în partea de vest a bisericii și măsoară 56 de metri, fiind cel mai înalt turn din Țara Bârsei.
Construcția bisericii conservă, în special în partea estică, aspectul vechii bazilici cu trei nave, de stil romanic, din secolul al XIII-lea, prezentând paralele evidente cu arhitectura cisterciană a acelei perioade. Acest fapt atestă influența cisterciană asupra abației de la Cârța asupra localității Hărman, menționată documentar în 1240. Fortificațiile, deși și-au pierdut scopul militar încă din secolul al XVII-lea, au fost utilizate ulterior ca spații de depozitare, în special pentru provizii. Datorită acestui schimb de destinație, fortificațiile au fost întreținute și au supraviețuit până în prezent.
Astăzi, în interiorul zidurilor ei este amenajat un spațiu expozițional etnografic care înglobează obiecte cu o istorie aparte ce au aparținut membrilor comunității de aici.
Odată ce ai pătruns între zidurile cetății, e nevoie de câteva ore bune să parcurgi toate cotloanele bisericii fortificate din Hărman, pentru că fiecare pas făcut trezește curiozitatea. Cu siguranță nu vei regreta!
Comori neprețuite
Elementul cel mai deosebit din patrimoniul liturgic al bisericii este potirul din argint aurit, considerat, datorită tehnicilor utilizate, o creație tipică transilvăneană din secolul al XV-lea. De o importanță aparte este și pictura murală a capelei, realizată în secolul al XV-lea, notabilă prin gradul său excepțional de conservare. Ciclul de imagini prezintă traseul către dobândirea mântuirii veșnice.
O trăsătură distinctivă a bisericii din Hărman o reprezintă băncile femeilor, realizate în 1753 și amplasate în mijlocul navei. Acestea au fost construite din grinzi de brad și nu au spătare, fiind destinate femeilor căsătorite ale căror costume impuneau absența acestora.