Deși micuțe, construite din lemn, sunt adevărate opere de artă sacră. În jurul lor s-au înfiripat comunitățile creștine din sate și târguri, s-au înființat așezăminte monahale. În atmosfera lor tainică s-a născut și s-a adăpostit spiritul comunităților noastre rurale.
La Margine, biserica este Centrul. Poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost construită în jurul anului 1700, fiind considerată cel mai vechi monument de acest fel din județul Bihor. O zărești de departe, turnul ei zvelt se ridică spre cer, ca o imensă rugă, deasupra satului.
La fel ca și casa țărănească de locuit, de veche tradiție din acest sat, are pe latura lungă, unde este și intrarea, târnaț, ca și la unul din capete, cel orientat spre stradă.
Biserica păstrează intact piciorul Sfintei Mese din altar, model de sculptură populară, din lemn de gorun, ornamentat cu diferite modele.
În jurul bisericuței de lemn se află cimitirul vechi, mărturie a primelor comunități care au trăit aici.
Un personaj important care s-a născut la Margine a fost Ovidiu Drimba, autor al unei vaste lucrări de istorie a culturii și civilizației românilor. Și căruia, poate, această bisericuță i-a inspirat viața și opera.
Unicitatea picturilor
Pictura bisericii datează de la sfârșitul sec. al XVIII-lea.
Iconostasul a fost pictat în ulei de către Nechita Zugravul în anul 1780. El a respectat îndeaproape canoanele, folosind culori puține și fiind adeptul programului iconografic înscris în limitele stabilite de dogmă. Dintre temele surprinse de acesta pe iconostas menționăm: Iisus Hristos pe cruce și Proorocii, Sfinții Apostoli, Iisus Hristos binecuvântând, Praznicile.
Biserica a fost rezugrăvită de pictorul Hackman Mor, la finalul secolului al XIX-lea. Acesta a pictat o mulțime însemnată de flori și frunze, combinând nuanțe precum verde crud și violaceu ruginiu, veșmintele personajelor fiind realizate în culori stridente.
Comori neprețuite
Biserica deține câteva obiecte valoroase, printre care se numără iconostasul în ulei, vechi de aproape 250 de ani, precum și 6 icoane pictate pe lemn, un Antimis ce datează din 1750, o Cazanie din anul 1742, un Antologhion din 1745, dar şi o Evanghelie din anul 1750.
Cărțile și arhiva din vechea biserică de lemn au fost mutate în noul lăcaș de cult din Margine, însă în prezent, multe dintre ele fie s-au deteriorat, fie s-au pierdut. Astăzi, o parte dintre aceste cărți se mai păstrează în muzee. Un astfel de exemplu ar fi Octoihul mic, ce se află la Biblioteca Patriarhiei Române împreună cu restul manuscriselor lăsate în urmă de către Gheorghe Ciuhandru.
Experiențe unice
Dacă te afli în satul Margine, merită să faci un drum până la Marghita, parte din binecunoscuta Țară a Crișurilor. Aici ai posibilitatea să mergi la ștrandul termal sau poți alege să te relaxezi la o partidă de pescuit. Acolo există mai multe bălți de pescuit, adevărate oaze de verdeață și liniște.
Pe parcursul anului, Marghita este gazda mai multor evenimente, cum ar fi Zilele Municipiului, Toamna Marghiteană sau Târgul de Crăciun.
Facilități
Acces obiectiv
Bicicletă, Cale ferată, la pas, Rutier
Parcare
Proprie
Status
Vizitabil
Acces și intrare
Accesul este gratuit, pe bază de programare prealabilă.
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii