Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Leurda

Vizitabil
Dacă vei călători pe meleaguri bistrițene, ai ocazia să întâlnești una dintre bisericile călătoare din țara noastră. De-a lungul timpului, biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a călătorit între localitățile clujene Cășeiu, Chiuiești și Leurda și s-a oprit în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

O vei zări imediat, iese în evidență prin decorul sculptat cu motivele artei populare românești. Mică și delicată, păstrează urmele picturii realizate de renumiții pictori de la Nicula în secolul al XVIII-lea. Intrarea în biserică se face prin pronaos, peretele de sud adăpostind ușa. Ancandramentul masiv al ușii a fost împodobit cu motive geometrice incizate: rozete înscrise într-un poligon, frânghia răsucită, zig-zag-uri și incizii în formă de dinți de lup. Pare că s-a apărat de vitregiile vremurilor și a reușit, astfel că poate să te primească în inima ei și astăzi!  

Particularități arhitecturale

Redus ca dimensiune, monumentul ecleziastic este ridicat pe o fundație din piatră de râu, având pereții din bârne de stejar, care se îmbină la colțuri în „coadă de rândunică”. Sculptura din interiorul sfântului lăcaș prezintă motive decorative tradiționale, cum sunt funia răsucită sau motivul soarelui.

Trecerea dinspre pronaos spre naosul cu boltă semicilindrică, se realizează printr-o intrare frumos ornamentată. Spre altar, duc alte trei intrări, unde se aflau cândva ușile împărătești. Acestea pot fi admirate astăzi la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Chiar deasupra pronaosului se află turnul bisericii, care iese în evidență prin galeria cu parapet și prin turnulețele cu scop decorativ, aflate în cele patru colțuri ale bazei turnului. 

Unicitatea picturilor 

Pictura bisericii datează din secolul al XVIII-lea, atunci când a fost realizată cu măiestrie de către zugravii de la Nicula. Din nefericire, timpul și-a pus amprenta asupra sa, astăzi păstrându-se doar pe mici porțiuni.

Cu toate acestea, s-a reușit identificarea unor scene, printre care scena Păcatului originar, Punerea pe Cruce, Judecata de Apoi, Sfânta Treime, Maica Domnului, precum și cei 12 Apostoli încadrându-l pe Iisus. 

Experiențe unice 

Municipiul Bistriţa este o destinație turistică remarcabilă prin numărul impresionant de monumente istorice, dar și prin oferta de evenimente culturale. 

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, găzduit de fosta cazarmă habsburgică construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, te întâmpină cu expoziții permanente de istorie, arheologie, etnografie, științele naturii. În afară de Biserica de lemn de la Leurda, în curtea interioară mai poți vizita casele tradiționale din Șanț și Archiud.

Dintre obiectivele turistice pe care nu ar trebui să le ratezi când poposești în Bistrița, amintim doar câteva: Biserica Evanghelică C.A., Ansamblul „Șirul Sugălete”, Zidurile Cetății Medievale și Turnul Dogarilor, Biserica și Mănăstirea minorită, Mănăstirea și Piața Dominicană, Biserica romano-catolică „Sfânta Treime”, Sinagoga, Casa Argintarului. 


Ghid Audio

Română
Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Leurda

Bistrița, județul Bistrița-Năsăud

Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Parcare

în proximitate, proprie

Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Wi-Fi

da

Acces și intrare

accesul se face pe bază de bilet.

Bilete

adulți: 8 lei/pers | studenți/militari/pensionari: 4 lei/pers | copii/elevi: 2 lei/pers

Status

vizitabil

Ghid turiști

român, englez, german

Program de vizitare

perioada octombrie - martie: marți - duminică între orele 09:00-17:00 | perioada aprilie-septembrie: marți - duminică între orele 10:00-18:00

Modalități de plată

card, numerar


Recenzii

Alte obiective din Ruta bisericilor de lemn

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00