Primită în dar la începutul secolului trecut, Biserica de lemn cu hramul „Sf. Prooroc Ilie” veghează și astăzi bătrânul cimitir al satului Petriș. A fost transportată cu căruțele de la Ilva Mare, fiind reclădită între anii 1901 și 1903.
Cu pereţii din lemn de brad, așezați pe o temelie trainică din piatră de râu, bisericuța se remarcă prin simplitate și modestie.
În interior, privirile îți sunt atrase de minunatul decor sculptat al ușilor împărătești și de valoroasele icoane pictate pe lemn. Dintre frumoasele obiecte care împodobesc sfântul lăcaș, ies în evidență ștergarele de un alb imaculat, cusute cu motive tradiționale românești de femeile harnice din satul Petriș, ca o mărturie sinceră a iubirii de Dumnezeu.
Bisericuța este pregătită mereu de oaspeți, așa că fă-ți drum pe aici, drag călător!
Scurtă incursiune istorică
Satul Petriș a fost menționat documentar pentru prima dată acum mai bine de 700 de ani, mai precis, în anul 1311, documentul menționând existența românilor în aceste locuri încă din anul 1260.
În acea perioadă, localitatea se numea Sfântul Petru. Între românii de aici și saşii din localitatea Husalserfen a intervenit un proces, judecat la Bistriţa, în urma căruia saşii au câștigat, ocupând astfel satul Sfântul Petru şi numindu-l Petresdorf.
Românii care s-au stabilit aici trăiau la marginea de sud a satului, fiind în mare parte servitori la saşi. Nu mai puțin de 40 de familii depindeau de parohia Ragla în anul 1900, motiv pentru care românii din Petriș au primit în dar biserica de lemn din Ilva Mare, cu tot cu icoane și iconostas.
Particularități arhitecturale
Catapeteasma bisericii, ușile împărăteşti şi cele diaconeşti, sunt toate realizate din lemn, iar picturile lor sunt și ele zugrăvite direct pe lemn.
Icoana Sfântului Dimitrie poartă semnătura „Tudor Zugrav”, iar icoana ce îl reprezintă pe Iisus Bunul Păstor este semnată de către zugravul Vasilică de la Cătina.
Ușile împărătești sunt sculptate, având în medalioane reprezentări ale Evangheliștilor și a Bunei Vestiri. Pe latura dreaptă a uşii împărăteşti se regăsește o inscripţie, în care este menționată data zidirii vechii bisericii din Ilva Mare, respectiv anul 1778, însă cel mai probabil, la reconstrucția bisericii, anul a fost modificat din 1748 în 1778.
Experiențe unice
Zona reprezintă o adevărată comoară pentru pasionații de drumeții. Traseul Via Transilvanica străbate inclusiv comuna Cetate, trecând chiar prin fața bisericii din Petriș.
În plus, drumeții mai pot poposi și la Cabana de vânătoare „Dealu-Negru” sau în rezervația naturală „Pădurea Orheiu-Bistriţei”, cunoscută pentru laleaua pestriță.
Contact
Facilități
Acces obiectiv
Bicicletă, la pas, Rutier
Status
Vizitabil
Contact
Acces și intrare
Accesul este gratuit, pe bază de programare telefonică prealabilă.
Facilități de acces persoane cu handicap
Nu
Grup sanitar în locație sau proximitate
Nu
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii