Ansamblul Bisericii Reformate Ighiu

Vizitabil
Dacă ajungi aici duminica, ori la sărbători religioase, vei avea surpriza să asiști la slujbe care sunt ținute în limba maghiară, dar și română, ori germană, însoțite de muzică la orga construită într-un atelier sibian, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care este încă funcțională.

Biserică a fost construită între anii 1781-1783, chiar în mijlocul unei incinte fortificate din secolul al XV-lea. De fapt, pe locul acesteia a existat o biserică romanică construită de către coloniștii sași cu aproximativ 500 de ani mai devreme. Toate aceste construcții au fost ridicate folosind vestita piatră de Ighiu.

În curtea bisericii se află și casa parohială reformată, fosta casă parohială evanghelică, construită în anul 1485, dar și mai multe morminte ale unor personalități care au avut un rol în istoria comunității de aici și nu numai. Biserica actuală, fostă biserică evanghelică, poate fi integrată, din punct de vedere stilistic, barocului târziu și rococoului.

Turnul-clopotniță măsoară 52 de metri înălțime, fiind unul dintre cele mai înalte turnuri din această zonă, dacă le excludem pe cele aparținând bisericilor din orașe. Merită să urci la ultimul etaj pentru a admira un peisaj aparte!

Scurtă incursiune istorică

La începutul secolului al XIII-lea, în anul 1206, comunitățile din Cricău, Ighiu (din comitatul Alba) și Romoș (din comitatul Hunedoara), mai exact populația săsească din aceste regiuni, cunoscută sub denumirea de „primi hospites regni”, au primit privilegii semnificative din partea regelui maghiar Andrei al II-lea. În conformitate cu acest act, regele i-a eliberat de obligația de a-l găzdui și ospăta pe voievod și de a plăti anumite taxe, obligații care altfel erau impuse sătenilor în alte circumstanțe.

Biserica actuală a fost construită în ultima parte a secolului al XVIII-lea (1781-1783). Din vechiul ansamblu a supraviețuit o parte din incinta fortificată, cu datare în secolele XV-XVI, inclusiv bastionul de la intrare, încorporat într-o construcție ce datează din anul 1712.

Specificul zonei

În regiunea învecinată se găsesc numeroase atracții turistice interesante care se dezvăluie vizitatorilor. Unul dintre acestea este reprezentat de castrul roman de la Ighiu, situat în județul Alba, pe vârful dealului Măgulici, pe partea dreaptă a râului Ampoi, la aproximativ 1 km în amonte de satul Șard. Rolul acestei fortificații era să controleze accesul prin defileul Ampoiului către zonele cu activități de minerit aurifer.

Comori neprețuite

În cimitirul din jurul bisericii se află mormântul savantului preiluminist Péter Bod (1712-1769), fost paroh reformat la Ighiu, istoric, teolog, scriitor și bibliotecar maghiar care a contribuit inclusiv la scrierea unei istorii a românilor din Transilvania.


Ghid Audio

Română
Ansamblul Bisericii Reformate Ighiu

Ighiu, județul Alba

Facilități
Wi-Fi

da

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Ghid turiști

română, maghiară

Status

vizitabil

Acces și intrare

intrare liberă

Parcare

în proximitate, proprie

Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Orar

Luni

09:00-17:00

Marți

09:00-17:00

Miercuri

09:00-17:00

Joi

09:00-17:00

Vineri

09:00-17:00

Sâmbătă

09:00-17:00

Duminică

Închis


Recenzii

Alte obiective din Ruta bisericilor fortificate

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00