Ansamblul Bisericii de lemn ”Înălțarea Domnului” din Arieșeni, Alba

Vizitabil
În Parcul Natural Apuseni întâlnești o îmbinare perfectă între creația meșterilor populari și cadrul natural splendid. Cu o încântătoare panoramă asupra dealurilor din jur, Biserica de lemn cu hramul „Înălțarea Domnului” din Arieșeni ilustrează fidel această integrare în peisaj.

Vei zări de departe silueta ei zveltă, evidențiată de clopotnița cu foișor și coif frânt. Aici găsești singurul exemplu de decor țărănesc realizat în tencuială. Cruci, soare cu chip omenesc, rozete și flori înfrumusețează fațadele edificiului.

Biserica găzduiește piese valoroase. Icoana prăznicar din biserica femeilor, crucea donată de fiul tribunului Corcheș, icoanele din secolul al XVII-lea sunt doar câteva exemple.

O construcție originală este Casa Toacelor, unde pe unele bârne poți distinge pictura din secolul al XVIII-lea.

Iar biserica nouă de alături este și ea bucuroasă de oaspeți!

Scurtă incursiune istorică

Construcția sfântului lăcaș a fost începută în anul 1791, fiind finalizată 23 de ani mai târziu, în 1814, urmând ca până în 1829 să fie realizată și pictura bisericii, direct pe lemn, de către zugravul Mihai de la Abrud. 

Picturile interioare ale bisericii au fost ascunse în anii 1877-1878, aceasta fiind tencuită. Decenii mai târziu, în 1959, s-a adăugat și balconul, destinat corului bisericii, iar învelișul din șindrilă al acoperișului a fost înlocuit cu tablă. În anul 1971, a avut loc slujba de sfințire a edificiului. 

Unicitatea picturilor

În prezent, pereții laterali sunt frumos zugrăviți cu o vopsea în ulei de culoare albastră, însă nu se cunoaște cu exactitate dacă inițial au fost sau nu pictați. 

În pronaos se pot observa mironosițele, pictate cu măiestrie în arcade și în altar. Pe bolta naosului se regăsește iconografia specifică zonei. Axul bolții păstrează cercuri mari, unde sunt evidențiate chipurile de bază, canonice. Urmează registrul cu reprezentarea patimilor lui Hristos și friza mucenicilor. Stilul bizantin se remarcă și la pictura tâmplei, unde regăsim Răstignirea, Apostolii și Proorocii. 

Aspectul asemănător unui tron țărănesc, cu forme în spirale, al scaunului lui Caiafa iese și el imediat în evidență.

Experiențe unice

Peisaje superbe și experiențe de neuitat te înconjoară la tot pasul în această zonă ce abundă de atracții naturale spectaculoase. 

Cetățile Ponorului, cascada Vârciorog, Groapa Ruginoasă, peștera Ghețarul Scărișoara, veche de peste 10.000 de ani sau cea de la Vârtop, unde se află urme ale omului de Neanderthal, te vor impresiona cu siguranță prin frumusețea lor. 


Ghid Audio

Română
Ansamblul Bisericii de lemn ”Înălțarea Domnului” din Arieșeni, Alba

DJ 704A, Arieșeni 517040, Romania

Facilități
Acces obiectiv

la pas, Rutier

Parcare

Proprie

Ghid turiști

Român, Englez

Wi-Fi

Nu

Status

Vizitabil

Acces și intrare

Intrare liberă

Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Program de vizitare

Biserica se deschide la cerere.

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta bisericilor de lemn

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00