Ansamblul Bisericii de lemn ”Cuvioasa Paraschiva” din Pianu de Sus, Alba

Închis temporar
E plămădită din lemn, dar din pământul pe care stă s-a scos aur. În cimitirul Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” din Pianu de Sus, încă se mai găsesc stâlpi funerari din lemn, frumos ornați, încrustați cu simbolul XIII, din perioada colonizării romane, aici fiind cantonată Legiunea XIII Gemina.

Brâie îndestulătoare de cioplituri, stele în colțuri, rozete cu spițe urcă pe stâlpii înălțării de la Pianu, tăinuind și ei aceeași datină ca cei din vechile cimitire de pe tot cuprinsul ținutului. 

Biserica de astăzi se remarcă prin arhitectura proprie lăcașurilor de cult dispărute de pe întreaga vale a Pianului. Păstrează obiecte valoroase de patrimoniu, dar și o pictură de o frumusețe rară.

Cu o istorie mai puțin obișnuită, Biserica  de lemn din Pianu de Sus poartă amprenta simplității și modestiei specifice bisericilor vechi, dar autentice.

Scurtă incursiune istorică

Se spune că pe locul actualei biserici ar fi existat o alta, făcută din grădele și tencuită cu pământ. În jurul său a fost edificată biserica din lemn, în anul 1761, iar după terminarea construcției, cea de grădele a fost stricată din interior.

Timpul și neglijența și-au pus amprenta asupra lăcașului atât de mult încât, în anul 1918, cu ocazia lucrărilor de reabilitare, s-a renunțat la încăperea pronaosului și parțial la naos. Astăzi, în structura construcției regăsim doar altarul şi o mică parte din naos, turnul fiind mutat pe partea conservată. 

În timpul Primului Război Mondial clopotele de la biserica nouă au fost ridicate. Ca urmare, clopotul din turnul vechii bisericii de lemn a fost mutat la biserica nouă, el purtând inscripția: „Pianu Românesc, popa Moise, popa Ioan 1761”.


Unicitatea picturilor 

Conform pisaniei bisericii, pictura a fost realizată în anul 1761, cel mai probabil de către Iacov din Rășinari. Aceasta nu a fost finalizată în același an, pronaosul fiind pictat de artiștii din școala de la Laz. Savu zugravul, împreună cu Simion zugravul, pictează și sfeșnicele, frumos sculptate. Pictura a fost atent zugrăvită pe o pânză lipită de pereții din lemn.

Din pictura realizată în 1761 se mai păstrează până în zilele noastre doar cea din altar. În urma analizării sale, a rezultat faptul că aici au lucrat unul sau mai mulți zugravi postbrâncovenești. Aceștia au realizat, cu un deosebit talent, chipuri cu fețe rotunde și expresive, precum și veșminte frumos decorate. 

Experiențe unice

 În imediata apropiere a localității în care se află biserica de lemn, respectiv în Pianu de Jos, te așteaptă și ansamblul bisericii evanghelice, ce datează din secolul al XIII-lea. 

 Interesant de văzut pentru orice vizitator, dar mai ales pentru cei pasionați de istoria locului, este și situl arheologic paleolitic „Podei" din Pianu de Jos sau Expoziția Etnografică, care cuprinde diferite documente și obiecte vechi, ce ilustrează viața locuitorilor din zonă. 

Ghid Audio

Română
Ansamblul Bisericii de lemn ”Cuvioasa Paraschiva” din Pianu de Sus, Alba

Pianu de Sus, județul Alba

Facilități
Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Wi-Fi

nu

Status

închis temporar

Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier

Parcare

proprie


Recenzii

Alte obiective din Ruta bisericilor de lemn

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00