Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor

În reabilitare Vizitabil
Castelul Corvinilor nu este doar un monument istoric, este o călătorie în trecut. Pășește pe poarta lui și te vei simți într-un alt timp, pe un alt tărâm. Parcă auzi sunetele cornului, tropotele cailor și dansul domnițelor.

Descoperă istoria captivantă a Castelului Corvinilor, acest monument remarcabil din secolul al XV-lea, cunoscut drept Legenda vie a Transilvaniei.

Povestea lui și a familiei Corvinilor este și ea fascinantă. Știi de ce pe blazonul familiei este un corb ce ține în cioc un inel? Conform legendei, Iancu de Hunedoara a fost fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă domniță din Țara Hațegului, Elisabeta. Atunci când a aflat că aceasta urma să-i aducă pe lume un copil, Sigismund i-a dăruit Elisabetei un inel de aur care simboliza promisiunea de a-l recunoaște pe băiat drept urmașul lui și a căsătorit-o pe aceasta cu un nobil român pe nume Voicu. Pe când Iancu era copil, un corb i-ar fi furat acestuia inelul cu care se juca, în timpul unei partide de vânătoare, dar unchiul său, cu multă pricepere în ale vânătorii, a reușit să doboare corbul și să recupereze prețiosul inel. Când Iancu a mai crescut Elisabeta l-a dus pe acesta la curtea regală pentru a-și primi dreptul din naștere, iar la vederea inelului regele l-a recunoscut drept fiul lui, i-a oferit o avere mare și i-a acordat drept blazon corbul cu un inel din aur în cioc.

Iată de unde vine numele familiei, latinescul „Corvus” însemnând „Corb”, simbol al înțelepciunii și longevității. Pentru multe alte legende și istorii teribile, precum cea a fântânii săpată în stâncă de prizonierii turci, te îndemnăm să vizitezi Castelului Corvinilor și să le afli chiar între zidurile acestuia.

Scurtă incursiune istorică

Istoria Castelului Corvinilor este una complexă și se întinde pe secole întregi. Ceea ce era în secolul al XIV-lea o fortificație de piatră a evoluat de-a lungul anilor într-un impresionant castel

Momentul care a decis soarta sa a fost cel în care Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara, a devenit stăpânitor al cetății și al întreg domeniului Hunedoara, în anul 1409. Ulterior, între anii 1440-1452, Iancu de Hunedoara a demarat ample lucrări de construcție, iar de atunci castelul a început treptat să se transforme în monumentul impunător de astăzi.

Particularități arhitecturale 

Edificiul poartă amprenta numeroșilor săi proprietari cu viziuni diferite, fiecare dintre ei contribuind la aspectul său actual. Astăzi, monumentul găzduiește muzeul local ce expune la fiecare pas istoria Hunedoarei și elemente arhitecturale precum cel gotic, neogotic și renascentist.

Castelul Corvinilor a cunoscut mai multe etape de construcție până să ajungă în forma sa actuală. S-a început cu extinderea cetății prin adăugarea de curtine și turnuri cu funcții de apărare și de locuit, cum ar fi Turnul Capistrano, unde se află un șemineu gotic sau Turnul Buzdugan, decorat cu fresce la exterior. În secolele ce au urmat, modificările și completările aduse construcției au continuat în mod constant. 

Pe latura vestică se află Sala Cavalerilor și Sala Dietei, unde regăsim piloni octogonali din marmură, console ornamentate și nervuri în cruce. În schimb, pe latura estică se află capela, ce dispune de un pronaos și o galerie cu tribună sprijinită pe stâlpi.

Personalități marcante 

Acest loc este cu siguranță unul în care mari personalități au pășit de-a lungul timpului, însă două dintre acestea sunt de departe printre cele mai emblematice. 

Prima personalitate direct legată de castel este Iancu de Hunedoara. Acesta s-a născut într-o familie nobiliară, aflată în serviciul regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg. Iancu de Hunedoara a fost pe parcursul vieții sale un important comandant militar și lider politic, având un rol crucial în apărarea creștinătății împotriva expansiunii otomane. A fost ban al Severinului, voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei.

Al doilea nume important care a marcat istoria castelului a fost Matia Corvin, cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara și unul dintre cei mai de seamă regi ai Ungariei. În timpul domniei sale, Regatul Ungariei a cunoscut cea mai vastă întindere din istoria sa.



Ghid audio

Română - partea I
Română - partea II

Animație 3D


Tur virtual


Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor

Hunedoara, județul Hunedoara


Facilități
Parcare

în proximitate

Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Facilități de acces persoane cu handicap

da

Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier

Ghid turiști

român, englez, maghiar

Status

în reabilitare, vizitabil

Wi-Fi

da

Acces și intrare

pe bază de bilet

Modalități de plată

card, numerar

Bilete

adulţi: 45 lei/pers | pensionari: 23 lei/pers | elevi/studenţi: 11 lei/pers | taxe de vizitare grupuri organizate >20 persoane - adulţi: 35 lei/pers | taxe de vizitare grupuri organizate >20 persoane - pensionari: 17 lei/pers | taxe de vizitare grupuri organizate >20 persoane - elevi/studenţi: 8 lei/pers

Program de vizitare

vară: luni între orele 12:00 - 20:00, marți - duminică între orele 9:00 - 20:00 | iarnă: luni între orele 12:00 - 17:00, marți - duminică între orele 9:00 - 17:00

Recenzii

Alte obiective din Ruta castelelor

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00