Biserica Reformată Hodod

Închis temporar
Dacă ați fi putut vizita Atlantida înainte de a dispărea, n-ați fi făcut-o? La o altă scară, dar ceva la fel de grav și iremediabil se întâmplă la Hodod, cu Biserica Reformată: se va prăbuși. 

Foarte veche, parohia romano-catolică de aici este menționată în documente încă din anii 1333 și 1335. Biserica a fost ridicată în cinstea Sfântului rege Ladislau, în stil gotic.

Încă de la intrare, o fisură adâncă străbate zidul de deasupra ușii. În interior, răcoarea și tăcerea ascund nebănuite comori. Poate cea mai însemnată piesă este amvonul, având scara cu baluștri din piatră, ce amintește de forma cristelnițelor medievale. Panourile sunt decorate cu rozete și vrejuri renascentiste târzii, stilizate, precum și cu blazoanele familiei Wesselényi. 

Aflăm că localitatea a trecut la credința reformată relativ devreme, primul ei predicator cunoscut fiind din anul 1557. Studiase la Wittenberg. Legăturile acestui domeniu cu marea aristrocrație și cultura medievală a Europei l-a ajutat să fie nu doar un bastion de apărare, dar și un centru al civilizației înaintate. Vizitează castelele Wesselényi și Dégenfeld din sat și te vei convinge. 

Din păcate, povestea bisericii reformate se apropie de final. Specialiștii avertizează că fenomene amenințătoare, mișcări ale terenului de sub biserică apărute inclusiv după consolidare, fac practic imposibilă o intervenție eficientă de oprire a degradării. Ca urmare, spun ei, nu se întrevede șansa de a mai salva și utiliza biserica în viitor. De aceea, te invit să o vezi acum.

Comori neprețuite

În aceste locuri, arheologii și istoricii scot periodic la lumină vestigii deosebite. Una dintre cele mai interesante astfel de descoperiri a avut loc în anul 1995, când a fost descoperită o criptă aflată sub biserică. 

În criptă se afla un sicriu pe care era inscripționat numele Túri Sára, alături de anul 1733. Costumul funerar găsit era format dintr-o fustă din postav, o bluză de mătase și un corset verde. Acesta a fost restaurat și poate fi admirat la Muzeul Județean din Satu Mare, unde este expus.

Experiențe unice

Localitatea Hodod are o istorie bogată, fiind considerată centrul zonei până în secolul al XX-lea. Așadar, după ce ați vizitat biserica reformată, vă invităm să descoperiți o parte a acestei istorii și să vizitați Castelul Wesselényi, construit în secolul al V-lea. Edificiul a fost distrus în timpul Războiului de Independență a lui Rákoczi, iar pe ruinele sale a fost construit în anul 1761, un nou castel în stil baroc. 

De asemenea, un alt castel important aflat pe aceste meleaguri este și Castelul Dégenfeld, ridicat între anii 1790-1810. 


Ghid Audio

Română
Biserica Reformată Hodod

DJ 196, Hodod, județul Satu Mare

Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Parcare

În proximitate

Status

Închis temporar

Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Wi-Fi

Nu


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00