România Atractivă
21 Martie 2025

Atenție, se filmează! Trei obiective din România Atractivă pe care le poți vedea în filme artistice
Unele locuri au un farmec aparte – o atmosferă ce te transportă în altă epocă, ziduri care spun povești și peisaje care te poartă instantaneu într-o lume cinematografică. România, cu patrimoniul său bogat și autenticitatea nealterată a monumentelor istorice, a fost mereu o sursă de inspirație pentru cineaști.

Pe platforma România Atractivă puteți descoperi trei astfel de locuri care nu doar că impresionează turiștii, dar au cucerit și marile ecrane, devenind decoruri pentru filme artistice, românești și internaționale. Aflați de ce aceste obiective au reușit să devină platouri de filmare, ce povești ascund și în ce producții celebre le poți vedea.


Castrul roman de la Drajna de Sus

Acesta a fost, între anii 101 și 117/118 d.Hr., una dintre cele mai importante baze militare romane din Muntenia. Bine poziționat strategic, castrul a avut un rol semnificativ în protejarea și controlul drumului care lega Dunărea Inferioară de sud-estul Transilvaniei. Drajna de Sus e impresionantă nu doar datorită semnificației sale în istoria antică ci și datorită arhitecturii deosebite a caselor monument istoric de pe teritoriul comunei, datând de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea.

O astfel de clădire este Moara de apă Warthiadi, care a devenit celebră prin apariția în 🎬 filmul „Haiducii lui Șapte Cai”, cu Florin Piersic în rolul principal.

Călătorește în timp cu ajutorul animației 3D și descoperă cum arăta Drajna de Sus în perioada sa de glorie.


Castelul Beldy Ladislau din Budila

Aflat la doar 18 km de Brașov, castelul este o comoară a epocilor trecute. Construit în anul 1731 de groful Béldy László, castelul încă păstrează vestigii ale unor epoci de altădată, în care mobilierul și decorul rafinat erau semne ale prestigiului și statutului familiilor care îl locuiau. Ușile fin sculptate, plafonul din lemn și șemineul din holul de la parter mărturisesc bogăția trecutului și te fac să îți dorești să călătorești înapoi în timp.

Expresivitatea arhitecturii castelului a fost remarcată chiar și de cineaști. În anul 1983, aici au fost filmate cadre pentru 🎬 filmul „Dreptate în lanțuri”, un film dur si poetic ce urmărește povestea unui țăran român care se luptă cu sistemul opresiv și justiția coruptă de la începutul secolului trecut.

Povestea castelului Beldy e una fascinantă și o poți descoperi pe larg, aici.


Castelul Mikó din Olteni

Cunoscătorii menționează asemănări evidente ale fațadei și planului clădirii cu Palatului Élysée din Paris, astfel că pare o replică transilvăneană a acestuia, dar impunătoarea clădire din Olteni este unică în felul ei. Castelul Mikó este un monument istoric cu o importanță deosebită în moștenirea culturală a județului Covasna, astfel că în aprilie 2023 a devenit platou de filmare a unor secvențe din 🎬 filmul italian „Didi”, regizat de Edoardo Winspeare, ce ar urma să se lanseze în cursul anului 2025.

Pelicula are în prim-plan povestea unei doamne în vârstă de 70 de ani, născută într-o familie aristocratică din Transilvania, care e nevoită să revină pe meleagurile natale şi care se împrieteneşte, în cele din urmă, cu femeia care o îngrijeşte. Cadrele au fost filmate atât în sala principală a castelului, cât și în camerele secundare, iar producătorii au realizat inclusiv o serie de decoruri speciale, care se înscriu în estetica din interiorul castelului.

Vezi pe pagina Castelului Mikó ce îl face atât de special!