Gospodării tradiționale în comuna Bunila, localitatea Alun

Látogatható
La 50 de km de municipiul Deva, pe drumuri pitorești care străbat văi și culmi care îți încântă privirile, vei descoperi comuna Bunila, un loc de poveste unde timpul pare că stă în loc. Accesul până în satul Alun se face pe „drumul de marmură”, acesta fiind unicul drum din țară pavat cu marmură.

Pădurenii, așa cum își spun cu mândrie locuitorii, au creat un mod de viață aparte, izolându-se geografic de restul teritoriului. Casele lor, construite cu măiestrie din lemn, piatră și marmură, pe culmile munților, stau mărturie tradițiilor și muncii asidue pe aceste meleaguri. 

Structura gospodăriilor este precis organizată, cu casele tradiționale așezate cu fața spre drum, iar șura aproape de cărare. Vei fi impresionat de proporțiile lor și  acoperișurile care se înalță deasupra pereților. Gardul din nuiele, acoperit cu paie, încadrează frumos fiecare gospodărie, iar bucătăria de vară, care adăpostește cuptorul, este locul în care pâinea se coace cu pricepere.

Unul dintre elementele definitorii ale acestei comunități este portul tradițional, o adevărată oglindire a istoriei și culturii locale. Femeile își împletesc părul asemenea femeilor dacice de pe Columna lui Traian, iar costumele lor sunt adevărate opere de artă, cu motive florale cusute cu măiestrie. 

Fiecare casă păstrează o poveste și o tradiție veche, iar oamenii locului continuă să își cinstească moștenirea culturală, păstrând vie amintirea strămoșilor daci și a unui stil de viață autentic. Aici ai ocazia de a călători în timp, intrând în intimitatea unei comunități care a reușit să își conserve farmecul.

Amplasare geografică

Bunila este o comună din judeţul Hunedoara, ce are în componență 5 sate: Bunila (reşedinţă), Alun (supranumit „satul de marmură"), Cernișoara Florese, Vadu Dobrii și Poienița Voinii, făcând parte din Ţinutul Pădurenilor.


Experiențe unice

Ceea ce face din Alun un loc unic în România este drumul de marmură care coboară de la intrarea în sat. Acolo se află şi cariera de marmură, până la 5 kilometri în Valea Peştişelului, spre Govâjdia, locul unde pornea calea ferată minieră a Hunedoarei. Drumul construit în anii 1960-1970 a făcut posibil transportul blocurilor de marmură în siguranță, pe panta dealului, acestea cântărind între 5 și 10 tone.


Personalități marcante

  • Drăgan Muntean este un reprezentant de marcă al folclorului din Ținutul Pădurenilor din localitatea Poienița Voinii. În locuința rapsodului este amenajat un muzeu popular care îi poartă numele.
  • Faur Aron este un profesor universitar, doctor în medicină, născut în satul Vadul Dobrii, comuna Bunila.

Hangos útmutató

Gospodării tradiționale în comuna Bunila, localitatea Alun

Bunila, județul Hunedoara

Kapcsolat
Felszereltség
Parkolás

In proximity

Státusz

Látogatható

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

Bicycle, Walking, By car


A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.


Értékelések

Egyéb látnivalók A hagyományos építészetű falvak útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Turisztikai látnivalók a környéken

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00