Patrimoniul vernacular al comunei Bogdan Vodă

Besuchbar
Bogdan Vodă, ca toate satele Maramureşului tradiţional, se poate pune sub semnul „civilizaţiei lemnului". Toate construcţiile gospodăreşti au fost în exclusivitate din lemn - începând de la poarta de intrare, diversele sisteme de împrejmuire, anexele gospodăreşti şi casa, construcţiile care adăpostesc industriile ţărăneşti, edificiile de cult - biserica, crucile de hotar, semnele de mormânt - construcţiile social culturale şi administrative până la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. 

Comuna Bogdan Vodă, fiind aşezată în zona lzei mijlocii, până nu demult zonă a pădurilor de conifere, mai jos cu liziere de stejar, justifică materialul de construcție dominant, lemnul de răşinoase (bradul şi molidul).

În general, casa şi toate construcţiile anexe aveau acoperişul în patru ape, confecţionat pe o şarpantă din lemn pe care erau bătute draniţe de brad la două rânduri. Silueta casei era dată de acoperişul acesteia (circa 2/3 din lăţimea pereţilor) foarte înalt şi ţuguiat, pentru a facilita scurgerea zăpezilor abundente care caracterizau iarna maramureşeană. Pereţii construcţiilor mai vechi sunt formaţi din bârne rotunde dispuse în sistem blockbau îmbinate la colțuri în chetoare românească. 
Începând cu sec. al XIX-lea apare sistemul de îmbinare a bârnelor în chetoare nemţească. 

Scurtă incursiune istorică

Localitatea Bogdan Vodă, cunoscută sub numele anterior de Cuhea, este un loc cu o istorie fascinantă, rădăcinile sale întinzându-se adânc în trecut. Săpăturile arheologice din zona aceasta au dezvăluit dovezi ale existenței așezării încă din epoca bronzului și ulterior în epoca fierului (Hallstatt). Aceste mărturii istorice oferă o privire în trecutul bogat și complex al localității.

În anul 1365, localitatea Cuhea și satele învecinate, precum Ieud, Bocicoel, Vișeele, Moisei, Borșa, Săliștea de Sus și Săcel, au fost dăruite de regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, lui Balc și Drag, nepoții lui Dragoș Vodă, care fuseseră alungați din Moldova de către Bogdan. Acest act a reprezentat o recompensă pentru suferințele lor.

Personalităti marcante

Bogdan I, întemeietorul Moldovei, a fost proclamat voievod al întregului Maramureș, pentru o scurtă perioadă, în timpul domniei regelui maghiar Carol Robert de Anjou (1308-1342), avându-și „capitala” voievodală la Cuhea. Și-a câștigat notorietatea în luptele împotriva tătarilor, prin incursiuni spre răsărit, prin Pasul Prislop și până în ținuturile Moldovei. Bogdan I își stabilește reședința la Baia unde, în cei 4 ani de domnie – conform Letopisețului de la Putna – a continuat lupta pentru apărarea independenței noului stat creat, Moldova, până la moartea sa din anul 1367.


Experiențe unice

La nivelul comunei întâlnim pensiuni turistice și agroturistice care oferă vizitatorilor o experiență unică. Din zonă încep multe trasee turistice tematice care exploatează potențialul natural și cultural al zonei. Vizitatorii comunei au posibilitatea să achiziționeze obiecte de artizanat cu influențe culturale multietnice, realizate de artizani locali. 


Audioführung

Patrimoniul vernacular al comunei Bogdan Vodă

Bogdan Vodă, județul Maramureș

Kontakt
0262335101 - Primăria Comunei Bogdan Vodă

Einrichtungen
Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, walking, by car

Parkplatz

in proximity

Status

besuchbar


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Dörfer mit traditioneller Architektur

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00