Pentru oricine îi trece pragul, Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din satul Fâstâci este o oază de liniște și un loc de reîncărcare spirituală. Aici timpul se dilată, sufletul îți este cuprins de pace, biserica fiind „ca un imn tăcut, frumos, al acestei văi”.
Ansamblul monahal de la Fâstâci atrage atenția fiind așezat pe piscul cel mai înalt al pădurii. Locul era numit și Sălbaticul, pentru că acolo a trăit odată un om retras de lume. De asemenea, se spune că de aici a pornit Ștefan cel Mare noua bătălie de la Podul Înalt.
Fațada bisericii este de o frumusețe și delicatețe aparte. Avem două registre decorative separate de un brâu profilat, semicircular. Registrul superior este decorat cu motive vegetale, încadrate în rame formate din cărămizi în colțuri iar cel inferior este format dintr-o înșiruire de arcaturi trilobate, înalte.
Acest lucru i-a făcut pe arhitecți să spună că decorația este o „mărturie a meșteșugului trecut” ce nu poate fi imitată și nici completată acolo unde s-a stricat.
În prezent, în mănăstire se organizează ateliere de meșteșuguri și creație: lucru manual, cruci, brățări, icoane prin tehnica lipirii litografiilor pe lemn. Astfel că ai de unde alege un souvenir care să-ți amintească experiența trăită aici! În plus, există și alte obiective turistice pe care le poți vizita: Parcul Copou, Teatru de Vară și Curțile Domnești din orașul Vaslui, aflat foarte aproape.
Scurtă incursiune istorică
Prima biserică din cadrul ansamblului a fost ridicată în secolul al XVII-lea, iar ulterior, în anul 1721, Voievodul Mihai Racoviță a ridicat actuala biserică.
Mulți ani mai târziu, în 1834 s-a construit și clopotnița, zidul înconjurător și chiliile, iar după secularizarea averilor mănăstirești și plecarea călugărilor greci, mănăstirea a devenit biserică de mir.
După anul 1990, lăcașul a devenit mănăstire de călugări, iar din 1993, mănăstire de maici.
Particularități arhitecturale
Mănăstirea Fâstâci se remarca printr-un stil arhitectural deosebit. Aceasta se distinge prin proporțiile și decorul său elegant, precum și prin îmbinarea stilului moldovenesc cu elemente din cel bizantin.
În prezent, lăcașul este format din turnul de poartă cu clopotniță, casa egumenească și zidul de incintă, construite în secolul al XIX-lea. Impunătorul turn este construit din cărămidă, având trei etaje și un acoperiș în stil baroc.
Arhitectura edificiului conține câteva detalii deosebite, cum ar fi faptul că fațada vestică a fost decorată cu „Ochiul lui Dumnezeu” și cu două ferestre circulare de mici dimensiuni. Tot pe latura vestică se află sculptată și stema Moldovei.
Audioführung
Einrichtungen
Zugang zum touristischen Ziel
Bicycle, Walking, By car
Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung
No
Touristenführer
Română
Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe
Yes
Parkplatz
Own
Restaurant oder café vor Or
No
Status
Besuchbar
Wi-Fi
Yes
Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.
Zeitplan
Montag
07:00-18:00
Dienstag
07:00-18:00
Mittwoch
07:00-18:00
Donnerstag
07:00-18:00
Freitag
07:00-18:00
Samstag
07:00-18:00
Sonntag
07:00-18:00
Rezensionen