Cetatea Brașovului - Centrul Istoric - Cetățuia De Pe Straja

Besuchbar
Indiferent în ce anotimp ajungeți la Brașov, orașul vă va uimi cu frumusețea și culorile care îmbracă totul: munții, clădirile vechi, străzile...
Aflat în inima României, în curbura arcului Carpatic, acest oraș vechi cu o istorie bogată este astăzi una dintre destinaţiile turistice favorite în România. Pe aici trec zilnic în jur de 150 de trenuri ce se îndreaptă spre diverse destinații din țară sau străinătate: Viena, Budapesta, Praga, Munchen.

Întemeiat de coloniștii sași, Brașovul a beneficiat de spiritul organizatoric german, orașul fiind și în prezent un pol economic și cultural al României.

Dar ce spune povestea Cetății Corona? Ridicată în jurul Bisericii Negre, la poalele muntelui Tâmpa, aceasta era prevăzută cu ziduri de apărare, turnuri, bastioane și patru porți. Zidurile dinspre munți au rămas în picioare și sunt azi obiective istorice, turistice și culturale. Dintre cele opt bastioane, se mai păstrează patru, două dintre ele fiind organizate ca spații muzeale.

Inima Cetății, Biserica Neagră este în continuare una dintre cele mai monumentale edificii gotice din Transilvania. Refăcută în urma cumplitului incendiu din anul 1689, aceasta capătă în interior elemente baroce, care îi dau un farmec aparte. Aici se organizează minunate concerte de orgă, despre care, în trecut, se auzise până la Viena.

Orașul a fost unul dintre cele mai dezvoltate centre meșteșugărești din această parte a Europei. Urmele acestor timpuri se păstrează în arhitectura, muzeele și străzile pitorești ale orașului.

O vizită în vechea așezare vă va uimi! Vitalitatea și freamătul tinereții sunt atributele acestuia astăzi.   


Obiective turistice

Brașovul este unul dintre punctele turistice de top ale României, care abundă de obiective demne de vizitat.

Monumentele istorice te întâmpină la orice pas, astfel că, te invităm să descoperi Bastionul Țesătorilor, devenit astăzi muzeu, Bastionul Graft, Poarta Șchei din anul 1827 și păstrată integral, precum și Poarta Ecaterinei, ce datează din anul 1559, fiind singura poartă medievală rămasă ca monument până în zilele noastre. În plus, aici vei regăsi și Troițele din Șchei, mărturii ale tradiției ortodoxe din zonă, cea mai veche dintre ele datând încă din anul 1291.

Turnul Alb și Turnul Negru sunt două obiective ce merită din plin atenția ta. Turnul Alb a fost ridicat între anii 1460 și 1494 și are cinci etaje, motiv pentru care este cel mai înalt punct de fortificație din Brașov. În 21 aprilie 1689, un incendiu puternic a cuprins centrul orașului, iar focul a mistuit inclusiv Turnul Alb, acesta fiind reabilitat abia în anul 1723. Turnul Negru a fost construit în aceeași perioadă cu Turnul Alb, iar denumirea sa provine chiar de la incendiul din 1689, deoarece focul și fumul i-a înnegrit zidurile.

Muzeele sunt și ele numeroase, iar aici te poți opri la Muzeul de Istorie, aflat în Casa Sfatului, clădire ce datează de peste 600 de ani și unde, de-a lungul timpului au fost găzduite ședințele magistratului, consiliului orașului și au fost luate decizii importante pentru Brașov. În plus, aici se judecau procese, iar din anul 1542 edificiul din piața orașului găzduia și reprezentațiile de teatru ale elevilor de la gimnaziul Honterus.

Alte muzee de aici, pe care nu trebuie să le ratezi în călătoria ta, sunt și Casa Mureșenilor, Muzeul primei școli românești din Șchei, unde vei putea vedea prima carte tipărită în limba română, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul Civilizației Urbane și Muzeul Amintirilor din Comunism.

De asemenea, dacă ești pasionat de turismul ecumenic, orașul Brașov are foarte multe de oferit. Aici, pe lângă Biserica Neagră mai poți vizita și Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, Biserica Sf. Bartolomeu și cetatea de pe Dealul Șprenghi,  Fortificația și Biserica Sf. Martin de la poalele Dealului Cetățuii, Biserica Sf. Gheorghe, precum și Sinagoga Neologă.

Nu rata nici renumita stradă a Sforii, cunoscută pentru faptul că este una dintre cele mai înguste străzi din Europa.


Personalități marcante

Numeroase personalități importante s-au născut, fie și-au petrecut, la un moment dat, perioade din viață la Brașov, marcând acest loc prin prezența lor.

Printre aceștia, îl amintim pe Johannes Honterus, umanist sas și reformator religios al sașilor din Transilvania. Acesta s-a născut la Brașov în anul 1498, iar în timpul vieții sale a fondat gimnaziul săsesc din Brașov, în curtea Bisericii Negre. Astăzi, gimnaziul a devenit Colegiul Național Johannes Honterus. 

La Brașov a locuit în prima jumătate a secolului al XVI-lea și Apollonia Hirscher, fiind unul dintre cei mai bogați și mai influenți cetățeni ai Brașovului în vremuri în care era aproape imposibil ca o femeie să se afirme într-o lume în care, afacerile și politica, erau destinate exclusiv bărbaților. Aceasta a fost o negustoare care, după ce soțul ei, judele Lukas Hirscher a decedat, i-a preluat afacerea, gestionând-o cu succes și menținând relații comerciale inclusiv în Austria și Turcia de astăzi. Influența sa a fost una însemnată la Brașov, donând orașului atât bani, cât și clădirea Casa Negustorilor. 

O altă personalitate importantă este și Dumitru Dorin Prunariu, născut la Brașov în anul 1952, perioadă în care Brașovul se numea Orașul Stalin. Acesta a fost singurul cosmonaut român, iar în anul 1981 a efectuat un zbor spațial de 8 zile și a devenit al 103-lea om ajuns în spațiul cosmic. Astăzi, Prunariu este general-locotenent în retragere al Forțelor Aeriene Române. El lucrează în cadrul Asociației Române pentru Tehnologie și Industrie Spațială – ROMSPACE, are diferite funcții și este specialist în activități spațiale în diverse organizații internaționale. 

Audioführung


3D-Animationsfilm


Virtuelle Tour


Cetatea Brașovului - Centrul Istoric - Cetățuia De Pe Straja

Brașov, județul Brașov

Einrichtungen
Wi-Fi

No

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

No

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Railroad, Walking, By car

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

Yes

Parkplatz

In proximity, Own

Status

Besuchbar


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Burgen

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00