În parcul dendrologic al castelului nobiliar Wass-Bánffy – Barcsay din Gilău vei găsi unul dintre primele castre construite pe teritoriul provinciei Dacia. Ridicat din pământ și lemn în timpul domniei împăratului Traian, castrul va fi refăcut ulterior din piatră. Existența sa se va întinde de-a lungul secolelor II-III d.Hr., pe întreaga durată a stăpânirii romane în Dacia.
Făcând parte din ansamblul fortificațiilor romane de la frontiera vestică a Daciei Porolissensis, castrul auxiliar de la Gilău avea un important rol de monitorizare a accesului dinspre vest și de asigurare a securității generale a orașului Napoca, aflat la numai 16 km.
Ocupând o poziție strategică, pe o terasă ce domină cursul râului Someșul Mic, la o altitudine de 430 m, fortificația controla traseul de la Bologa, care se desfășura de-a lungul văilor Crișul Repede – Căpuș și Someșul Mic. În același timp, castrul supraveghea văile râurilor Someșul Mic și Someșul Rece, care duc spre vest, în cartierul minier al Munților Apuseni.
Scurtă incursiune istorică
Prima trupă care a construit și a staționat în castrul mic de pământ de la Gilău a fost probabil cohors I Pannoniorum equitata, o subdiviziune a armatei romane care avea 500 de soldați. În această primă fază, fortificația avea dimensiunile de 130 x 116 m (1,508 ha).
La începutul domniei împăratului Hadrian, aceasta va fi înlocuită cu o trupă de cavalerie – ala Siliana, ceea ce determină extinderea fortificației. Incinta castrului, mai întâi de pământ şi lemn şi ulterior din piatră, este mult lărgită, ajungând la dimensiunile de 221 x 137,5 m (3,038 ha).
Comori neprețuite
Descoperirile arheologice din castrul de la Gilău sunt cel puțin spectaculoase. Putem aminti aici: 3 diplome militare, dintre care una întreagă, 13 inscripții, unele fragmentare, precum și o mulțime de piese de armament și echipament militar, printre acestea remarcându-se o mască de coif de cavalerie, folosită la paradă.
Călăreții dintr-o ala erau mai bine plătiți decât infanteriștii, ceea ce rezultă și din calitatea excepțională a descoperirilor uzuale: vase de sticlă și bronz, ceramică de lux (terra sigillata), fibule și piese de podoabă, piese de echipament medical și chirurgical.
Experiențe unice
Dacă ai vizitat deja Castelul Wass-Bánffy din Gilău, construit în stil renascentist în secolele XV-XVI, te poți îndrepta spre Cluj-Napoca, pentru a vizita muzeele, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” și Grădina Botanică „Alexandru Borza”, una dintre cele mai frumoase din țară.
În cazul în care ești o fire romantică și te simți atras de cetăți și castele, din Cluj-Napoca poți urma traseul spre Dej, care te va conduce la Castelul Bánffy din Bonţida, Cetatea de la Dăbâca, Castelul Teleki din Luna de Jos și Castelul Kornis din satul Mănăstirea.
Audioführung
3D-Animationsfilm
Virtuelle Tour
Einrichtungen
Wi-Fi
No
Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe
Yes
Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung
No
Zugang und Eintritt
Intrare liberă
Parkplatz
In proximity
Zugang zum touristischen Ziel
Bicycle, Walking, By car
Status
Besuchbar
Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.
Rezensionen