La doar 18 km de Brașov, Castelul Beldy Ladislau din Budila este o comoară a epocilor trecute. Arhitectura fațadei clădirii impresionează prin forma rezalitului central, susținut de șase coloane impunătoare, ce se deschide într-un balcon înalt înconjurat de grilaje din fier forjat cu detalii prețioase.
Construit în anul 1731 de groful Béldy László, nepotul lui Béldy Pál, castelul încă păstrează vestigii ale unor epoci de altădată, în care mobilierul și decorul rafinat erau semne ale prestigiului și statutului familiilor care îl locuiau. Ușile fin sculptate, plafonul din lemn și șemineul din holul de la parter mărturisesc bogăția trecutului și te fac să îți dorești să călătorești înapoi în timp.
De-a lungul secolelor, castelul a fost mărturia unor transformări semnificative. A fost reconstruit și renovat, luând parte pe parcursul existenței sale la evenimente istorice notabile. Expresivitatea arhitecturii castelului a fost remarcată chiar și de cineaști. În anul 1983, aici au fost filmate unele cadre pentru filmul „Dreptate în lanțuri”. Astăzi, castelul găzduiește administrația comunei Budila, oferind o perspectivă unică asupra modului în care istoria și modernitatea coexistă armonios.
Povestea locului
În trecut, aici s-a aflat o cetate ce a fost distrusă în anul 1612, apoi a fost reclădită și a devenit reședința lui Béldi Pál, strămoșul celui care, un secol mai târziu, a ridicat castelul pe care îl vizitezi astăzi.
Perioada în care Béldi Pál a locuit la cetate nu a fost una pașnică, fiind marcată de o serie de războaie între feude. Atunci când Mikes Kelemen și-a trimis trupele să cucerească cetatea Budila, Béldi Pál s-a văzut nevoit să o părăsească, iar pentru a induce în eroare dușmanii, acesta ar fi pus invers potcoavele calului, astfel încât atacatorii să nu-şi dea seama în ce direcție a fugit. Fapta l-a înfuriat peste măsură pe Mikes Kelemen, determinându-l să distrugă cetatea până la temelie.
Se spune că cetatea din Budila ar fi fost legată de cetatea din Brașov printr-o serie de tunele subterane care s-au păstrat până în zilele noastre, fiind situate la doar câțiva metri sub locația școlii.
Particularități arhitecturale
Reconstruit spre sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea, castelul prezintă o fațadă clasicistă, pe care se evidențiază existența unor coloane, a unor profilaturi la ferestre, precum și a unor nișe cu statuete la extremități. Se poate observa inclusiv un fronton cu stucatură în relief, precum și blazoane heraldice nobiliare ale familiei, susținute de doi rampanți.
Edificiul are un caracter impunător și o structură simetrică, formată dintr-un bloc central cu două etaje, fiind flancat la parter de părțile laterale ale clădirii.
La etaj, se poate observa un balcon deschis, sprijinit pe șase coloane, unde două ferestre semicirculare și o ușă se deschid spre acesta. Chiar deasupra ieșirii pe terasă se află stema dublă Béldi-Sigmond.
Experiențe unice
Comuna Budila este gazda câtorva evenimente anuale la care poți participa. Primul pe listă este Festivalul Măștilor, ce are loc în luna februarie, de lăsatul secului Postului Paştelui, apoi în ultima duminică din luna mai este Festivalul muzicii de fanfară „Bujorul". Cu ocazia Sărbătorilor de Paște și Crăciun se organizează baluri, iar în prima duminică din octombrie are loc și Ziua comunei Budila.
În apropiere mai poți descoperi și Castelul Béldi Ferenc, precum și Biserica Ortodoxă Veche „Sf. Nicolae", declarată monument istoric.
Audioführung
3D-Animationsfilm
Virtuelle Tour
Einrichtungen
Status
Besuchbar
Parkplatz
Own
Wi-Fi
Yes
Zugang zum touristischen Ziel
Bicycle, Railroad, Walking, By car
Touristenführer
Român
Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung
Yes
Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe
Yes
Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.
Zeitplan
Montag
08:00-17:00
Dienstag
08:00-17:00
Mittwoch
08:00-17:00
Donnerstag
08:00-17:00
Freitag
08:00-17:00
Samstag
Geschlossen
Sonntag
Geschlossen
Rezensionen