Biserica Romano-Catolică Din Cârța

Besuchbar
Printre localitățile aflate în Depresiunea Ciucului, din județul Harghita, se numără și Cârța, o localitate cochetă cu străzi și case îngrijite, localnici ospitalieri și monumente de arhitectură foarte frumoase. Dintre toate acestea se distinge biserica romano-catolică. Aceasta a fost construită în prima jumătate a secolului al XV-lea în stil gotic târziu, fiind apărată de o fortificație de formă circulară, din piatră, care înconjoară biserica. Totuși, se presupune că înaintea acestui edificiu a existat o biserică edificată în stil romanic.

Scurtă incursiune istorică

Biserica Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Cârța este un monument istoric, construit între anii 1444-1720 în stilul goticului târziu, completată cu o navă laterală în 1796, fiind astfel compusă din navă cu axa E-V, cu sanctuar orientat spre nord, portic sudic, capelă nordică, sacristie compusă din două încăperi și o scară exterioară pe latura sudică asigurând accesul spre tribuna orgii. Corul prezintă nervuri încopciate în chei de boltă decorate cu reliefuri. 

Ca urmare a multiplelor reconstrucții, astăzi clădirea prezintă unele modificări. În anul 1796, clădirea a suferit o transformare majoră. Prin demolarea turnului de vest, a peretelui vestic al naosului și a unei secțiuni a sanctuarului, naosul bisericii a fost extins atât spre vest, cât și spre est, s-au demolat și capela laterală de sud și sacristia de nord, iar o capelă laterală a fost creată pe fiecare parte și a fost creată o nouă sacristie în nord. 

Intrarea în curtea bisericii se face pe sub un turn finalizat la începutul secolului al XVI-lea și refăcut în anul 1720.  Fortificația bisericii, cu ziduri de peste opt metri, cuprinde un drum de strajă, bine păstrat, practicabil în întregime și în zilele noastre. Dacă parcurgi acest drum poți admira biserica din diferite unghiuri și astfel experiența ta va fi una cu totul specială. De la micile ferestre ale acestui drum de strajă poți să vezi împrejurimile pitorești care înconjoară dealul pe care se află ansamblul fortificat.

Localitatea Cârța, cu biserica sa, reprezintă, cu siguranță, un reper ecleziastic ce nu trebuie ratat.
 

Specificul zonei

Deși nu există documente scrise care să ateste direct procesul de formare al satului, este rezonabil să presupunem ca acesta a avut loc la sfârșitul secolului al XII-lea și începutul secolului al XIII-lea, odată cu stabilirea secuilor în Depresiunea Ciucului și dezvoltarea așezărilor lor în sate. Totuși, conform opiniei istoricilor și ținând cont de evidența dijmelor papale din anii 1332-1333, putem afirma cu siguranță că satul Cârța exista deja la acea vreme ca așezare, alături de celelalte sate învecinate.

Comori neprețuite

Printre cele mai vechi obiecte din biserică, notabile sunt o cristelniță sculptată din piatră și un tabernacol de stil gotic. De asemenea, deosebit de remarcabil este și altarul, construit în stil baroc, care include reprezentarea ascensiunii Sfintei Fecioare Maria la ceruri, în timp ce icoanele cu Sfinții Ștefan al Ungariei și Ladislau I al Ungariei sunt plasate simetric de-o parte și de alta. Biserica mai dispune de două altare adiționale către navă și un amvon de factură barocă târzie. Altarul principal actual a fost realizat în stil neo-gotic în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Orga bisericii, încă funcțională astăzi, se găsește într-o tribună înaltă, fiind frumos ornamentată.


Audioführung

Biserica Romano-Catolică Din Cârța

Cârța, județul Harghita

Einrichtungen
Zugang und Eintritt

intrare liberă

Status

besuchbar

Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, railroad, walking, by car

Parkplatz

in proximity, own

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

yes

Wi-Fi

yes

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

no

Zeitplan

Montag

09:00-17:00

Dienstag

09:00-17:00

Mittwoch

09:00-17:00

Donnerstag

09:00-17:00

Freitag

09:00-17:00

Samstag

09:00-17:00

Sonntag

09:00-17:00


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Kirchenburgen

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00