Biserica Romano-Catolică Sf. Gheorghe Din Ciucsângeorgiu

Besuchbar
În timpul secolelor XVII și XIX, centrul satului Ciucsângeorgiu a reprezentat nucleul religios al regiunii Ciucului de Jos. Contribuția sa la această poziție de lider a fost consolidată și de faptul că, în anul 1784, a primit dreptul de la împăratul austriac de a organiza târguri săptămânale, devenind astfel un actor economic de primă importanță în această regiune.

La poalele munților Ciucului, în județul Harghita, se află localitatea Ciucsângeorgiu, în centrul căreia se află o falnică biserică romano-catolică, una dintre cele mai frumoase, cea mai mare și cea mai veche biserică gotică din regiune. Construită în secolul al XIV-lea, biserica a avut parte de  numeroase transformări până când a ajuns să arate ca astăzi. Aceasta dovedește cât de înstărită a fost comunitatea.

În interior, se îmbină armonios stilul gotic cu cel baroc. Atrag atenția altarul baroc bogat decorat cu scene biblice, amvonul și baldachinul. Orga, adăpostită într-un dulap baroc masiv, se află într-o stare excelentă de conservare și este funcțională. Pe tavan, se păstrează încă nervurile gotice, cu chei de boltă sculptate după diferite modele geometrice.

În curtea bisericii se află un mic cimitir și o capelă funerară. Zidul de incintă proteja odinioară întregul ansamblu arhitectural.
Descoperirile arheologice de lângă biserica romano-catolică au scos la iveală materiale ceramice din epoca bronzului și monede dacice de argint.

Biserica romano-catolică Sf. Gheorghe din Ciucsangeorgiu merită vizitată pentru frumusețea ei, iar zona oferă numeroase destinații turistice, busturi ale unor personalități,  case memoriale, monumente și un muzeu etnografic! E o adevărată lecție de istorie!
 

Scurtă incursiune istorică

Ansamblul bisericii romano-catolică „Sf. Gheorghe” din Ciucsângeorgiu este declarată monument conform registrului monumentelor de județul Harghita din anul 1992. Ca mărime, se situează imediat după biserica din Racu. Una din cele mai frumoase și mai mari biserici gotice din regiunea Ciucului de Jos este protejată de un zid de fortificație  de 5-6 m înălțime.

Centrul comunei, satul Ciucsângeorgiu a fost menționat pentru prima dată în registrul papal din 1332 sub numele de „Sancto Georgio", adică Sfântul Gheorghe. 


Specificul zonei
De-a lungul istoriei, satul a fost afectat de invaziile tătare din văile estice (1661 și 1694), de raidurile imperiale (1704-1710), de epidemii de ciumă (1717-1719) și de perioada colectivizării comuniste (1949-1962). În ciuda acestor provocări, populația a rămas neclintită în apărarea credinței catolice și a rădăcinilor secuiești. Se spune că puterea comunității a fost unitatea.

Comori neprețuite

În perimetrul comunei au fost identificate vestigii arheologice datând din perioadele neolitice, antice și medievale. Una dintre descoperirile remarcabile este crucea relicvară descoperită în Cotormani, având origini în Kiev și datând din secolele XI-XII.


Audioführung

Biserica Romano-Catolică Sf. Gheorghe Din Ciucsângeorgiu

Strada Principală nr. 13, Ciucsângeorgiu 537040, județul Harghita

Einrichtungen
Wi-Fi

No

Parkplatz

In proximity, Own

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

No

Zahlungsmethoden

Cash

Touristenführer

Maghiar

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, By car

Status

Besuchbar

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

Yes

Zugang und Eintritt

Intrare liberă


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.

Zeitplan

Montag

09:00-15:00

Dienstag

09:00-15:00

Mittwoch

09:00-15:00

Donnerstag

09:00-15:00

Freitag

09:00-15:00

Samstag

Geschlossen

Sonntag

Geschlossen


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Kirchenburgen

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00