Biserica Reformată Fortificată Din Ocna Sibiului

in der Renovierung Besuchbar
Biserica fortificată din Ocna Sibiului poate fi considerată una dintre cele mai vechi biserici construite de către coloniștii sași în sudul Transilvaniei.

Portalul romanic vechi este decorat cu un relief reprezentând arborele vieţii, încadrat de doi leoparzi. Stilul reliefului, ca şi formele greoaie ale clădirii, pledează pentru o datare la mijlocul secolului al XIII-lea, chiar înaintea invaziei mongole.

Scurtă incursiune istorică

Cel mai vechi monument istoric al aşezării Ocna Sibiului, atestat documentar în anul 1263, este biserica reformată fortificată, fosta biserică parohială medievală, aflată pe partea central-sudică, pe un promontoriu puţin proeminent al pantei pârâului Visa.

Biserica este o bazilică romanică cu şase travee, cu turn deasupra corului, ce are o boltă în cruce, ce se compune dintr-o absidă şi un spaţiu pătrat şi cu absidiole în dreptul navelor laterale. Deasupra corului se înalţă un turn de mari dimensiuni.

Mai noi, probabil din secolul al XV-lea, sunt bolţile în reţea ale navelor, unele elemente de ancadrament ale portalurilor, ca şi contraforţii exteriori. În secolul al XVI-lea se adosează o sacristie pe partea de sud a corului. Zidul de incintă închide un perimetru neregulat. Acesta nu a fost întărit cu turnuri şi este sprijinit de contraforţi exteriori.

Comori neprețuite

Se spune că în biserică s-ar afla criptele unor nobili care veghează și acum la binele comunității. De asemenea, undeva în curtea bisericii s-ar afla un tunel de salvare pentru locuitori în caz de asediu, datând din epoca medievală şi postmedievală.

Strana preotului și coronamentul amvonului datează din anul 1515.

Cu ocazia efectuării unor lucrări au fost descoperite frescele vechi și pictura interioară, cel mai bine conservată fiind Scena Răstignirii, din stânga amvonului, datată în anul 1522.

Aici vei afla și povestea unei femei extraordinare, Júlia Bányai, născută la Ocna Sibiului și moartă la Cairo. A fost o luptătoare pentru libertate, care s-a îmbrăcat în bărbat și a luptat în revoluția de la 1848. A emigrat în Turcia, apoi în Egipt.

Specificul zonei

La intrarea în localitate, dinspre Sibiu, se regăsește un important centru balnear, stațiunea Ocna Sibiului, denumită popular și „litoralul Ardealului”. Stațiunea se află în proximitatea municipiului Sibiu și este renumită pentru lacurile saline și nămolul tămăduitor.

Clădirea centrului balnear a fost construită în timpul Monarhiei Austro-Ungar, la ordinea împăratului Franz Joseph I, construcție în stil secesionist, cu arhitectură inspirată din Biblie, cu elemente și simboluri împărătești. Lacurile naturale cu apă sărate heliotermice și nămol, au multiple efecte terapeutice. În incinta arealului lacurilor se poate vedea și un munte de sare.

Descoperă taina și frumusețea Bisericii fortificate din Ocna Sibiului, unde istoria, natura și poveștile de curaj se întâlnesc în același loc.


Audioführung

Biserica Reformată Fortificată Din Ocna Sibiului

Ocna Sibiului, județul Sibiu

Einrichtungen
Wi-Fi

no

Zahlungsmethoden

cash

Parkplatz

in proximity, own

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

no

Zugang und Eintritt

accesul este gratuit, pe bază de programare telefonică prealabilă.

Touristenführer

română, engleză, maghiară, germană

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

yes

Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, railroad, walking, by car

Status

in der renovierung, besuchbar


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Kirchenburgen

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00