Biserica De Lemn „Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavril" - Tilecuș

Besuchbar
La început, satul avea o bisericuță din pământ bătut și chirpici, în afara localității. Îi spuneau Biserica Pustie. Povestea spune că în ea sătenii l-au ascuns pe Filimon Gligor, un român fugar din armata austro-ungară. Îi aduceau apă, mâncare și cele necesare. Recunoscător pentru ajutorul primit, înainte de a pleca să se alăture Răscoalei lui Horea, a donat sătenilor din Tilecuș o sută de florini de aur, să-și construiască o biserică nouă. 

Așa se face că, în anul 1783, în centrul satului, a început construirea unei biserici din lemn de stejar. Este ridicată de frații Vasile și Toader Indrieș, veniți aici din munți, cu ciubere la schimb pe grâu și alte cereale. Ridicată pe fundație de piatră adusă din Valea Roșie, are o superbă turlă gotică și corp transilvănean. E înconjurată de un brâu în torsadă și un coridor îngust. Poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. S-au păstrat multe dintre comorile ei, printre care un patrafir brodat cu fir aurit, dar și un candelabru de o frumusețe rară. 

O Biserică Pustie adăpostește un om și dă naștere alteia care dăinuie secole, iată locul ce te așteaptă să-l descoperi! 

Scurtă incursiune istorică

Localnicul Manc Teodor a fost cel de-al doilea ctitor al bisericii, contribuind cu bani la terminarea construcției. Astfel, ridicarea bisericii nu a fost finalizată sub ctitoria lui Filimon Gligor, ci sub cea a lui Manc Teodor și a preotului Gligorie, informații ce reies din inscripțiile chirilice din biserică. 

Prima dintre ele sună în felul următor:
Această sfântă Biserică cu hramul Arhanghelilor Mihail și Gavril, de noi s-au făcutu din cheltuiala răposatului rumân Filimon Gligor, ctitor și mijmanh fiind atunci -1785-”

A doua inscripție menționează:
„Al doilea ctitor fiind Manc Teodor, paroh fiind Popa Gligorie, birău mare meșter a satului, s-au și gătat sub biraiele și chitoriile lui Baci Ioan și Baci Dănăilă, prin mila zmeritului zugrav Mihail Polacek 1793.”

Unicitatea picturilor 

Pictura din interiorul lăcașului a fost realizată în anul 1793 de către zugravul Mihail Polacek, fiind o lucrare dominată de culoarea albastră. Din nefericire, aceasta a fost în mare parte distrusă de apa ce a pătruns prin acoperiș, producând mari stricăciuni boltei, care a fost refăcută ulterior de Direcția Monumentelor Istorice. Picturile de pe pereții bisericii, deși mai puțin vizibile astăzi din cauza intemperiilor, îi prezintă pe Adam și Eva, precum și alte figuri de sfinți. 

Pe iconostasul bisericii regăsim frumos redată scena Răstignirii, încadrată de 15 rame în care se află pictate chipuri de sfinți, dar și de alte 12 icoane fără ramă. Partea stângă este mai bine conservată, chiar în centrul iconostasului regăsindu-se scene cu Nașterea, Botezul și Înălțarea la Ceruri a Mântuitorului.

Experiențe unice

Zona în care se află biserica oferă o sumedenie de alte experiențe interesante și atracții turistice. Una dintre ele ar fi colecția profesorului de istorie și geografie Iosif Tarcea din Tilecuș. Aceasta conține exponate din domeniul istoriei, arheologiei, numismaticii, etnografiei, dar și trofee de vânătoare și pescuit. Colecția este găzduită de o căsuță tradițională bihoreană, aflată la circa 100 m de biserică. 

Din Tilecuș poți ajunge repede în pitoreasca stațiune Vârciorog, aflată la numai 10 km. O altă atracție a zonei este lacul Vida, ale cărui ape își schimbă culoarea în funcție de anotimp.


Audioführung

Biserica De Lemn „Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavril" - Tilecuș

Tilecuș, județul Bihor

Einrichtungen
Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

no

Wi-Fi

no

Status

besuchbar

Zugang und Eintritt

intrare liberă

Besuchsprogramm

vara: 10:00-18:00

Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, walking, by car

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

yes

Parkplatz

own


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Holzkirchen

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00