Biserica Din Lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavril” - Rogoz

Besuchbar
O găsești în inima Țării Lăpușului. Cu turla ei impresionantă, care se ridică înaltă spre cer, dându-ți senzația de monumentalitate, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Rogoz a depășit 350 de ani de existență. A fost construită în 1663 din lemn de ulm, în locul unei biserici mai vechi incendiată de tătari cu doi ani înainte.  

 Astăzi ne aflăm în fața unui monument de arhitectură bisericească excepțională, adevărată „catedrală de lemn”, unde goticul apusean naiv se împletește armonios cu ortodoxia tradițională românească.

 Vei fi surprins de genialitatea omului simplu, reliefată de simbolistica elementelor decorative care dau un farmec aparte sfântului lăcaș. Motivul funiei sculptate și al rozetelor, cele 125 de capete de cai cioplite la capetele grinzilor ce formează consolele, capetele de bour sunt doar câteva dintre ornamentele ce merită evidențiate.

 Deosebit de valoroasă este și pictura interioară. Deși naivă, aceasta transmite privitorului un sentiment de simplitate, de sinceritate și de bucurie profundă.

Scurtă incursiune istorică

În anul 1661, biserica veche a satului a fost incendiată de către tătarii care l-au urmărit pe principele Ioan Kemény, despre care știau că a poposit undeva lângă Lăpuș, în drumul său spre Maramureș. Aceasta i-a determinat pe credincioșii ortodocși să ridice o biserică nouă. Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost construită în anul 1663.

Comori neprețuite

Pereții bisericii sunt decorați în totalitate cu scene biblice impresionant zugrăvite. Pictura deosebită a bisericii se remarcă prin luminozitate, monumentul în întregul lui transpunând credinciosul în trecutul glorios al strămoșilor noștri, acolo unde timpul avea o altă valoare. Întreg ansamblul interior este opera unui pictor important din zona Lăpușului și anume Radu Munteanu, de obârșie din satul Ungureni. El nu a avut studii de specialitate, dar a știut cum să redea în culori, fără a știrbi, adevărul despre istoria creștinismului.

Experiențe unice

  • Sculptor Șerban Nicolae (atelier de sculptură în lemn, cu posibilitatea exersării tehnicii de lucru); 
  • Muzeul Florean (sculptură în piatră, situat pe Pietriș, cca 10 km distanță); 
  • Mănăstirea Rohia (vatră a ortodoxiei din această zonă, cca 12 km distanță); 
  • Izvoarele de apă minerală (borcut) din loc. Rogoz și Poiana Botizei, cca 20 km. 
  • Oferta culturală proprie: tabără de arhitectură, expoziție de fotografie, obiceiuri de Paști și Crăciun.


Audioführung

Biserica Din Lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavril” - Rogoz

Rogoz, județul Maramureș

Einrichtungen
Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, walking, by car

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

no

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

yes

Parkplatz

own

Status

besuchbar

Touristenführer

română, engleză

Zugang und Eintritt

în perioada 01.05 – 30.10, între orele 10.00 – 18.00, iar în restul anului și în afara orarului zilnic, prin apel telefonic, la cerere.

Wi-Fi

no


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Holzkirchen

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00