Dacă străbați frumoasa Vale a Arieșului, prin Munții Apuseni, ai ocazia să vezi, pe lângă peisajele spectaculoase și cea mai veche biserică de lemn din Transilvania. Ctitorită în anul 1429, biserica de lemn cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Lupșa are formă de navă, la început cuprinzând numai altar și naos, pronaosul și turla-clopotniță fiind adăugate mai târziu.
În interior, vei descoperi elemente deosebite, cum ar fi tavanul casetat de inspirație calvină, care a înlocuit bolta semicirculară a bisericii în 1694. Din același an datează și ușa de intrare în naos, cu un decor interesant. Pictura interioară a fost realizată în 1997, în tehnică fresco, de către profesorul Nicolae Sava.
Frumusețile cu adevărat dumnezeiești îți vor atinge sufletul, iar tu vei fi oricând binevenit în atmosfera de sfințenie a Mănăstirii Lupșa!
Particularități arhitecturale
Construită pe o fundație din bolovani de piatră de râu, biserica de lemn iese în evidență prin accentuata înălțime a acoperișului și armonia proporțiilor. Inițial, aceasta cuprindea doar altarul și naosul, în 1810 fiind adăugate pronaosul și turnul-clopotniță.
În timp, construcția a fost modificată, pereții fiind supraînălțați, iar bolțile fiind înlocuite cu tavane drepte, casetate, având un decor inspirat din tavanele bisericilor reformate.
În naos sunt prezente motive florale și geometrice, iar pe tavanul altarului se află doar soarele, luna și o inscripție în limba latină, dar cu anul redat cu grafie chirilică. Catapeteasma păstrează icoanele împărătești, registrul apostolilor și câteva prăznicare din secolului al XVIII-lea, iar prin decorul floral de pe ramă și de pe aureole îmbinarea artei moldovenești cu aceea de la sudul munților devine cu atât mai pronunțată.
Scurtă incursiune istorică
În secolul al XVIII-lea, biserica a fost în pericol să fie dărâmată, deoarece ieromonahul Procopie, un călugăr al mănăstirii, era implicat în mișcarea împotriva uniatismului. Prin intervenția lui Petru Pavel Aron, episcopul unit de la Blaj, lăcașul a fost salvat, cu condiția să fie oferit credincioșilor greco-catolici. Monahii ortodocși au fost atunci alungați.
Din 1948, biserica a trecut în administrarea parohiei ortodoxe din Lupșa, funcționând ca filie a sa. Preasfințitul Emilian, Episcopul Albei Iulia la acea vreme, a oferit bisericii importanța cuvenită, Mănăstirea primind hramul Înălțării Sfintei Cruci, care se ține până în prezent. Ulterior au urmat o serie de lucrări de restaurare, edificiul fiind resfințit în 2009, an din care biserica de lemn are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Experiențe unice
Chiar lângă biserica de lemn se află și Noua biserică a Mănăstirii de la Lupșa, pe care îți recomandăm să o vizitezi. De asemenea, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Lupșa ce datează din secolul al XV-lea și numită de localnici Biserica din Deal, te așteaptă și ea pentru a o admira și a închina o rugăciune.
Iar pentru a intra cât mai bine în atmosfera locului, trebuie neapărat să îi afli și istoria, așa că mergi la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa, unde vei descoperi o colecție de obiecte și piese din istoria locului, începând chiar din comuna primitivă.
Audioführung
Einrichtungen
Status
Besuchbar
Parkplatz
Own
Zugang zum touristischen Ziel
Bicycle, Walking, By car
Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe
Yes
Touristenführer
Român, Englez
Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung
Yes
Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.
Zeitplan
Montag
07:00-20:00
Dienstag
07:00-20:00
Mittwoch
07:00-20:00
Donnerstag
07:00-20:00
Freitag
07:00-20:00
Samstag
07:00-20:00
Sonntag
07:00-20:00
Rezensionen