Biserica Din Lemn Din Chiraleș, Cluj

Besuchbar
Biserica de lemn din Chiraleş este o biserică umblătoare, care nu s-a mutat într-un sat oarecare, ci chiar la un muzeu al satului, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Stilistic, datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Turnul său, cu coiful aproape conic și poala mult lărgită, ca nişte volane, atrage privirile vizitatorului, fiind o dovadă a măiestriei meșterilor populari. 

Biserica impresionează prin elementele decorative deosebite: funia-brâu sculptată, încrestăturile de la uşi, cu motive foarte vechi, decorul aripilor şi consolelor din exterior, răsuflătorile decupate artistic în pereți, destinate eliminării fumului lumânărilor. Remarcabilă este și pictura murală în tehnica Al Secco. 

Ajuns în incinta muzeului în aer liber, descoperă și alte comori ale arhitecturii populare românești!

Scurtă incursiune istorică

Biserica de lemn a fost construită în satul Chiraleș din județul Bistrița-Năsăud, fiind atestată documentar pentru prima dată în jurul anului 1622. Atanasie Popa, preot şi important istoric al culturii şi artei româneşti, a lăsat moştenire studii valoroase ce privesc bisericile de lemn din Transilvania. Printre bisericile cercetate de acesta se află și cea din Chiraleş, studiul cuprinzând informații importante despre pictura bisericii în starea în care se afla în anul 1937, precum și descifrarea câtorva inscripții legate de originea lăcașului. 

La anul 1777 se află pomenit Cusaiu, ca fiind zugravul ce a pictat altarul, finalizarea picturii începută în anul 1769, fiind atribuită lui Ioan Ştențel din Sânmărghita.

Povestea locului

Biserica de lemn greco-catolică a fost ridicată pe o colină, a cărei denumire era Chersalom. La mijlocul secolului al XVII-lea, familia Bethlen din Beclean deținea o serie de proprietăți în satul Chiraleş, urmând ca în anul 1782, întreg satul să intre în posesia acestei familii. Apoi, din 1803, Contele Lajos Bethlen a preluat posesia satului de la unchiul său, contele Gergely Bethlen, în anii următori  începând ridicarea pe acea colină a unui castel înconjurat de o grădină, în stil italian. 

După anul 1945, castelul a fost demolat, acesta aflându-se deasupra unei cripte unice în Europa la vremea ei, fiind formată dintr-un tunel săpat în stâncă și având 32 de brațe. Cripta este singura care a supraviețuit demolărilor, avându-se în vedere amenajarea unui punct turistic.

Experiențe unice

Ajuns în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, unde a fost transferată biserica din Chiraleș în a doua jumătate a secolului XX, poți vedea și alte monumente de arhitectură, gospodării țărănești, precum și instalații și ateliere specifice satului tradițional.

Dacă ești în Cluj-Napoca, vizitează și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă sau Grădina Botanică „Alexandru Borza”. 

Agenda culturală a orașului este una de referință, aici fiind organizate pe tot parcursul anului festivaluri, târguri, concerte, spectacole și expoziții.

Audioführung

Biserica Din Lemn Din Chiraleș, Cluj

Cluj-Napoca, județul Cluj

Einrichtungen
Zugang zum touristischen Ziel

bicycle, railroad, walking, by car

Besuchsprogramm

iarna | miercuri-duminică | 9:00-16:00 | vara miercuri-duminică 10:00-18:00

Zugang und Eintritt

pe bază de bilet

Eintrittskarte

adulți 10 lei | pensionari 5 lei | elevi, studenți 2,5 lei

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

yes

Status

besuchbar

Parkplatz

own

Zahlungsmethoden

card, cash

Touristenführer

român, englez, maghiar

Zeitplan

Montag

Geschlossen

Dienstag

Geschlossen

Mittwoch

09:00-16:00

Donnerstag

09:00-16:00

Freitag

09:00-16:00

Samstag

09:00-16:00

Sonntag

09:00-16:00


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Holzkirchen

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00