Ansamblul Bisericii Reformate Fortificate Cricău

Besuchbar
Dacă străbați Transilvania pe drumul pietrei și al vinului, nu poți rata Cricăul și Biserica Reformată e aici. Ansamblul de la Cricău este compus din clădirea bisericii și o incintă fortificată. Biserica este una din cele mai vechi biserici construite de sașii transilvăneni. Lăcașul de cult, inițial romano-catolic, a servit de-a lungul timpului drept biserică evanghelică-lutherană și reformată-calvină pentru comunitatea sașilor din Cricău iar azi aparține comunității maghiare reformate.

Povestea locului

Primele grupuri de coloniști stabiliți în Transilvania au venit din zona Rinului și Moselei, din Flandra și din nordul Franței. Coloniștii din Cricău, Ighiu și Romoș sunt menționați ca saxones în anul 1206.
Biserica ridicată la Cricău de sași datează din secolul al XIII-lea. În jurul bisericii a fost construit un zid de piatră cu rol de apărare abia în secolul al XVI-lea.
Biserica a fost restaurată în perioada 1966 – 1967 moment în care s-a luat decizia pavării podelei sanctuarului bisericii cu bucăți de cărămidă adusă de la Cetatea Apoulon de la Piatra Craivii, cărămizi ce poartă în mod vizibil pecetea legiunii romane: Legiunea XIII Gemina Apulum.
În jurul bisericii, pentru apărare s-a construit în sec. XV-XVI o fortificație cu patru bastioane. Zidul fortificației vizibil azi, are 1-3 m înălțime și două urme ale unor bastioane. În partea de vest s-a alipit în secolul al XVIII-lea Conacul Csáky, mai târziu numit conacul Bürger
 

Reprezentarea legendei Sfântului Ladislau

Informații despre cele trei straturi de pictură ale bisericii au început să fie introduse în literatura de specialitate încă din prima jumătate a secolului XX, când de sub tencuielile deteriorate au apărut atât pete izolate de culoare, cât și câteva scene ce au putut fi recunoscute.

Primul strat a fost realizat după construirea bisericii în jurul anului 1230-1240. În acest strat se disting clar crucile de consacrare și o pictură decorativ – florală realizată în tonuri de brun roșcat – roșu. Cel de-al doilea strat de frescă este important pentru că aici specialiștii au descoperit fragmente din ceea ce ar putea fi una din cele mai vechi reprezentări ale legendei Sfântului Ladislau, scena Urmăririi cumanului și posibil și scena Luptei. Tot în această etapă au fost realizate și picturile ce-l reprezintă pe Sfântului Cristofor. Aceste picturi murale sunt datate undeva în jurul anul 1300. În al treilea strat de frescă, suprapus celui de-al doilea putem distinge printre alte fragmente cu teme diverse realizate în stil italo-bizantin.
 

Experiențe unice

Dacă vă aflați în zonă merită să vă faceți timp să vizitați și Cetatea dacică Apoulon, Piatra Craivii.  Cetatea se află la aproximativ 13 km de Cricău. Stânca pe care a fost ridicată se află la o altitudine de 1.083 m. Se spune despre acest loc că ar fi fost un „centru spiritual” al dacilor.

Audioführung

Ansamblul Bisericii Reformate Fortificate Cricău

Sat Cricău, comuna Cricău 517265, Romania

Einrichtungen
Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

No

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

No

Zugang und Eintritt

Intrare liberă

Parkplatz

In proximity

Besuchsprogramm

Zilnic dar cu respectarea programului liturgic

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Railroad, Walking, By car

Wi-Fi

Yes

Status

Besuchbar


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Ladislausweg in Rumänien

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00