România Atractivă
09 Oktober 2024

Fiecare pas în județul Buzău spune o poveste
Fiecare județ al României este unic prin istoria și legendele sale locale, precum și prin tradițiile păstrate de demult.

Te invităm să străbați toate județele incluse în România Atractivă, iar pentru ca experiența să fie completă, îți prezentăm poveștile și obiceiurile fiecărei zone, astfel încât călătoria ta să fie una de neuitat!

Pașii ne-au purtat de această dată până în județul Buzău, unde vă invităm să faceți o călătorie culinară și să gustați  rețetele locale propuse în obiectivul gastronomic Degustă Geoparcul. 

✴️ Bulgarii din Buzău își spuneau sârbi ca să scape de turci. Ei au creat babicul și cârnații de Pleșcoi




În plus față de legende, istoria Ținutului Buzăului este marcată și de prezența unei comunități de bulgari care s-a stabilit aici începând cu peste 300 de ani în urmă, cunoscuți de localnici drept… sârbi. Au existat mai multe valuri de bulgari care au venit în Țările Române, în special în Țara Românească, între secolele XVII-XIX, când au loc răscoale puternice împotriva otomanilor, care încercau să îi islamizeze așa cum se întâmplase cu albanezii. După înăbușirea răscoalelor, mulți au fugit în Serbia vecină, care, aidoma Principatelor Române, avea un statut special. Totuși, mulți au plecat curând de aici și au venit în Țara Românească, unde s-au declarat sârbi, ca să nu fie prigoniți de otomani.

Știați că, în România, comunitatea bulgară era atât de mare, încât după 1877, când țara noastră și-a câștigat independența, au propus Principelui Carol să devină Rege al României și Bulgariei?

Practicanți ai legumiculturii de când se știu, bulgarii au adus aici două comori, o diversitate mare de semințe de plante (legume și fructe - nu întâmplător, Buzău are cea mai mare bancă de semințe din estul Europei), dar și preparate culinare unice (babic, cârnați de Pleșcoi, soleancă etc), a căror istorie, dar și evenimente unde le puteți degusta, le puteți descoperi în aplicația România Atractivă.

✴️ Țara Luanei din Buzău, cu rădăcini semantice sumeriene



Recenta includere a Geoparcului Buzău în patrimoniul UNESCO a scos la iveală multe informații și legende despre județul Buzău, dar poate cea mai controversată este cea despre Țara Luanei. 

Se vorbește despre un rege înțelept numit Luana (poate chiar LuAnu, tatăl tuturor zeilor, la vechii sumerieni), care a stăpânit asupra unui popor curajos și neînfricat. Legenda spune că acest rege cunoștea secretele izvorului vieții și locuia într-o cetate ale cărei ziduri creșteau neîncetat, fiind luminată de un astru asemenea soarelui. 

Poate dincolo de aspectele fantastice, rămân câteva întrebări istorice: cărei civilizații aparțin desenele cu vârfuri de săgeţi şi pumnale care datează din secolele VI-IV î.Hr. găsite în unele din peșterile din zonă? Sau știați că la Fișici, în perioada regimului comunist, s-au realizat verificări care au certificat proprietățile terapeutice ale izvoarelor de aici?

Ținutul Buzăului este o regiune bogată în mister și legende, un loc al unor fenomene naturale unice și al unor istorii fascinante, care s-au pierdut adânc în negura timpului. Nu este un lucru necunoscut că zona Colți, Buzău, este locul din România unde încă se poate găsi chihlimbar în albia râurilor și pârâurilor, însă chihlimbarul găsit aici este unic în lume pentru nuanța sa neagră! Mai mult decât atât, însuși Stalin ar fi primit o pipă din chihlimbar galben-roșiatic, prelucrată dintr-o ambră găsită la Colți și furată de soldații ruși.

Vă propunem să descoperiți și comuna Pietroasele, faimoasă pentru tezaurul Cloșca cu Puii de Aur, care a fost considerată cel mai mare tezaur al Antichității până la găsirea mormântului lui Tutankhamon, sau Castrul Roman, cel mai mare și mai important castru pe o rază de 100 km și una dintre ultimele astfel de așezări fortificate părăsite de către romani.


Descoperă tradiția culinară a județului Buzău!