Gospodării tradiționale în localitatea Ciocănești

Vizitabil
Dacă vrei să descoperi bucuria vieții simple, te invităm în comuna Ciocănești din județul Suceava, la 20 de km de stațiunea Vatra Dornei. Comuna este compusă din satele Ciocănești și Botoș, care îmbrățișează apa vieții, râul Bistrița Aurie.

Așa a primit această așezare denumirea pe care o are acum. La nevoie, oameni de seamă, de la ctitori ai Moldovei și până la Ștefan cel Mare, au găsit aici mâini de oameni cu dar. În plus, în acest loc se găseau meșteri „făurari de arme”, cunoscuți pentru priceperea lor.

Mândru era Ștefan al lor de ei și ei de istoria creată de domnul lor, atât de mândrii încăt în centrul comunei se află statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Darul mâinilor lor i-a urmat pe oamenii din Ciocănești, când Leontina Țăran a început tradiția care i-a făcut vestiți - prin renovarea casei în stilul încondeierii ouălelor. Aici poți vedea case cu modele tradiționale unice, care au creat în timp și o tehnică specială de tencuit și sculptat. Modelele  și culorile folosite spun ele însele o poveste.

Așa a devenit această așezare o comună-muzeu, în anul 2004. Nici un brâu nu este identic cu vreun altul și fiecare spune povestea celor ce au trăit în ele și le-au îngrijit, a gospodarilor care iubesc frumosul. Acum, 600 de locuințe din localitate sunt case de patrimoniu.

Însăși existența unei astfel de așezări e o invitație. O imersiune în esența autentică a oamenilor, a locului, a culturii noastre folclorice, materiale și spirituale.

Tradiții și obiceiuri

Comuna Ciocănești păstrează bogate și nealterate fonduri etnografice, folclorice și mărturii despre străvechile ocupații ale locuitorilor acestor meleaguri, despre datini și obiceiuri, cântece și dansuri, arta portului popular, mesteșuguri artistice.

Costumul popular este specific zonei etnografice a țării Dornelor, care se distinge prin cămașa femeiască cu altiță, baticul de pe cap cu motive geometrice, catrința țesută și veste cu motive florale brodate cu acul. Costumul bărbătesc se distinge prin cămașa albă cu broderie albă de mătase, ițari din lână și chimir de piele, brodat cu mărgele colorate. Ca piesă comună pentru portul femeiesc și pentru cel bărbătesc se distinge bondița brodată cu motive florale colorate.

Un alt obicei vechi de sute de ani este cel al „plutăritului” pe Bistrița Aurie. Au rămas puțini meșteri plutași în comună care încearcă să transmită mai departe arta de a construi plute trainice cu patru și cu trei table, fiecare tablă fiind formată din 20-30 de bușteni. Acestea sunt conduse la fel cum o făceau vechii plutași ce transportau lemnul din pădure până la Bicaz sau chiar mai departe. Este o experiență care merită încercată cel puțin o dată, o alternativă inedită de petrecere a timpului liber, de cunoaștere a vechilor îndeletniciri, a tradițiilor și culturii românești din Bucovina.

În 2023 „Ciorba ciocăneșteană” a fost recunoscută și înregistrată ca marcă de autenticitate la nivel național.

Experiențe unice

Muzeele din localitate, obiective turistice deosebit de interesante, ce merită vizitate, sunt Muzeul Național al Ouălor Încondeiate și Muzeul Etnografic, precum și Casa Șezătorii din Botoș.

Pentru o drumeție de jumătate de zi, de aproape 5 km, te provocăm să îți porți pașii spre vârful Botoș, la „Micul Athos” al Bucovinei. Un loc cu o înaltă vibrație energetică, unde călugării te așteaptă cu sufletele deschise să-ți lași gândurile și tristețile.

Munții Suhard sunt o destinație la fel de spectaculoasă, străbătuți de călătorii care vor să descopere cărări mai puțin umblate.


Ghid Audio

Română
Gospodării tradiționale în localitatea Ciocănești

Ciocănești, județul Suceava

Contact
0230578135 - Primăria Comunei Ciocănești

Facilități
Status

vizitabil

Parcare

în proximitate

Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier


Recenzii

Alte obiective din Ruta satelor cu arhitectură tradițională

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00