Biserica Reformată Daia

În reabilitare Vizitabil
Construită în secolele XIV-XV, în perioada arpadiană, biserica din Daia se remarcă prin farmecul arhitecturii gotice cu influențe ale renașterii italiene.

Cel mai impresionant element al bisericii este tavanul casetat pictat, o operă unică alcătuită din 56 de casete distincte. Motivele florale și desenele simbolice pictate oferă o călătorie cosmogonică în etapele vieții, prin simbolistica începutului și dezvoltării creației divine. Frescele albastru-verzui dintre nervurile altarului, ilustrate cu motive vegetale, reflectă influențele renașterii italiene. Printre ele sunt presărate și blazoane ale personalităților nobiliare ale zonei. 

Frescele care îl reprezintă pe Sfântul Cristofor, datând din secolele XIV-XV, adaugă un plus de farmec lăcașului. Acestora li se adaugă și altele, dintre care cele mai reprezentative sunt cele inspirate de legendele religioase, precum Legenda Margaretei, Adorarea Magilor sau Legenda Sfântului Ladislau.

Așa cum s-a întâmplat în multe alte locuri, populația catolică a adoptat reforma, biserica locală fiind transformată într-una reformată-calvină, moment în care frescele au fost acoperite cu var. Atât structura, cât și decorațiunile bisericii oglindesc astăzi schimbările timpurilor și evoluția vieții culturale și spirituale a comunității.

Particularități arhitecturale

Cercetările arheologice sugerează existența, pe locul actualei biserici, a unei structuri romanice mai vechi, datând din secolul al XII-lea. Naosul, inițial boltit, constituie cea mai veche parte a bisericii. 

Transformări arhitecturale majore au avut loc la sfârșitul secolului al XV-lea, când naosului i s-a adăugat o boltă cu nervuri, iar sanctuarul poligonal în stil gotic a fost încununat cu o boltă în cruce, în stilul specific al acelei epoci. Turnul înalt și zvelt, construit între 1799-1804 de meșterul Gergely Mózes, adăpostește un clopot turnat în anul 1643.

Povestea locului

O legendă îndrăgită la nivel local vorbește despre trei zâne de demult: Klára, Dála și Ramocsa, care, trecând pe aceste meleaguri, au decis să-și construiască case aici. Zânele s-au atașat de aceste locuri, mai cu seamă Dála, care a revenit aici de mai multe ori, de-a lungul timpului. Astfel, așezarea însăși își datorează numele acestei conexiuni speciale, păstrând amprenta zânei Dála în istoria și identitatea sa.

Reprezentarea legendei Sfântului Ladislau

Pe peretele nordic al bisericii regăsim fragmente din fresca ce ilustrează legenda Sfântului Ladislau, un ciclu de povești care era odinioară zugrăvit pe întreaga lungime a zidului. Scena Plecării la luptă a supraviețuit secolelor. Întrezărim culorile vii care compuneau povestea vieții și faptelor sfântului rege Ladislau I al Ungariei. Iubit și respectat, Ladislau era un războinic și conducător de oști cunoscut pentru pietatea sa, iar devotamentul său față de credință și actele sale de milostenie sunt adesea ilustrate în arta religioasă de influență maghiară.

Experiențe unice

Pe 20 august, în fiecare an, comunitatea se adună într-o comemorare a Sfântului Rege Ștefan. Această zi este marcată de o slujbă bisericească specială, menită să aducă aminte de contribuțiile semnificative ale regelui la istoria și cultura poporului maghiar. Sfântul Rege Ștefan, cunoscut și sub numele de Sfântul Ștefan al Ungariei, a fost primul monarh al Ungariei creștine.

Puteți să vă continuați călătoria spirituală spre Dârjiu unde se află Biserica fortificată unitariană, monument protejat UNESCO, a cărei construcție a început în secolul al XIII-lea. Monumentul este renumit pentru frescele sale.


Ghid Audio

Română
Biserica Reformată Daia

Daia, județul Harghita

Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Acces și intrare

Intrare liberă

Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Wi-Fi

Nu

Parcare

În proximitate

Status

În reabilitare, Vizitabil

Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.

Orar

Luni

09:00-17:00

Marți

09:00-17:00

Miercuri

09:00-17:00

Joi

09:00-17:00

Vineri

09:00-17:00

Sâmbătă

09:00-17:00

Duminică

09:00-17:00


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00