Cetatea Feldioarei

Vizitabil
Cetatea Feldioara poate fi considerată o bijuterie a fortificațiilor medievale săsești din sudul Transilvaniei. Așezată pe malul râului Olt, la 20 de km de Brașov pe drumul către Sighișoara, cetatea strălucește ca o nestemată a trecutului. Forma sa ovală alungită dispune de patru turnuri orientate către punctele cardinale, ce se unesc prin ziduri masive.

Cetatea medievală a evoluat prin secole, transformându-se în centru defensiv și apoi comunitar. Restaurarea recentă, realizată între 2013 și 2017, a readus în prezent farmecul secolului al XVII-lea, punând în lumină importanța sa istorică. 

Expozițiile din cetate sunt ferestre spre trecut care îți completează experiența. Descoperă lumea pitorească a feldiorenilor din trecut, fie că erau sași sau români, și urmărește cu atenție meșteșugurile, agricultura, portul, casa, biserica, școala și tradițiile lor.

Dincolo de pereții cetății, ți se relevă peisajul cuceritor al Țării Bârsei. Cetatea Feldioara, cu bogata moștenire și diversitate culturală, te așteaptă să pătrunzi în trecutul său fascinant!

Scurtă incursiune istorică

Inițial, cetatea a fost construită din pămȃnt, fiind ȋntărită probabil cu palisade. Din acest motiv, cuceritorii unguri au numit-o Földvár - cetate de pământ. 

Cea mai veche construcţie din piatră a cetăţii datează din secolul al XIII-lea, fiind atribuită cavalerilor teutoni, care fuseseră instalați în Țara Bârsei de Andrei al II-lea, regele Ungariei. 

Între anii 1211 și 1225, Cetatea Feldioara a fost reședința cavalerilor teutoni. Aceștia i-au dat numele de Marienburg - Cetatea Sfintei Maria, deoarece Sfânta Maria era patroana ordinului lor.

Particularități arhitecturale

În curtea interioară a cetății pot fi văzute ruinele mănăstirii care a funcționat la Feldioara pentru o scurtă perioadă de timp, după plecarea cavalerilor teutoni. Mănăstirea se compunea dintr-o biserică încadrată de mai multe corpuri de clădiri. Biserica avea o sală dreptunghiulară și o absidă semicirculară, care păstrează în mijloc baza mesei altarului.

În jumătatea de vest, de-a lungul zidului de incintă, erau amenajate încăperi cu rol de depozitare a proviziilor, dar și de refugiu al sătenilor în caz de primejdie.

Cetatea avea o fântână construită din piatră de râu, iar la est de turnul de poartă se găsea un cuptor de pâine cu vatră circulară.

Experiențe unice

Pe parcursul anului, la Feldioara sunt organizate evenimente care îți prilejuiesc întâlniri inedite cu istoria și artele frumoase.

În luna mai, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, vei găsi la Feldioara Cetatea Artelor.

De 1 Iunie, Feldioara devine Cetatea Copiilor.

Tot în luna iunie, de Sărbătoarea Rusaliilor, ești așteptat să petreci cu muzică de fanfară, dar și cu cântec și dans popular. În plus, te vei întâlni cu un vechi obicei - bătutul armindenilor, care face și obiectul uneia dintre expozițiile organizate în Turnul de Vest.

În lunile iulie și august poți participa la festivaluri de film și concerte. Iar în septembrie Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara, cu parade și demonstrații militare, ateliere de artă și meșteșuguri.

Ghid audio

Română - I
Română - II

Animație 3D


Tur virtual


Tur virtual 2


Cetatea Feldioarei

Feldioara, județul Brașov


Facilități
Acces și intrare

accesul este pe bază de bilet.

Restaurant sau cafenea în incintă

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Modalități de plată

card, numerar

Status

vizitabil

Program de vizitare

luni-vineri orele 9:00-19:00 și sâmbătă-duminică orele 9:00-20:00

Grup sanitar în locație sau proximitate

Ghid turiști

român, englez

Parcare

proprie

Wi-Fi

da

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Bilete

adulți – 20 lei; pensionari – 10 lei; elevi, studenți – 5 lei ; se permite vizitarea în mod gratuit pentru următoarele categorii: - copii sub 7 ani; - copii din școli speciale, așezăminte sociale și centre de plasament; - veterani de război; - persoane cu dizabilități (în baza legitimației) și însoțitor; - lucrători actuali și pensionari din rețeaua muzeală; - parteneri, în baza contractelor de parteneriat valabile; - participanți la evenimente culturale organizate cu scopul promovării cetății feldioara; - reduceri pentru grupuri: la fiecare 10 persoane, a 11-a intră gratuit; - un însoțitor/ grup (ghid, organizator) beneficiază de gratuitate; - persoane care au donat obiecte pentru viitorul muzeu din localitatea feldioara. .

Orar

Luni

09:00-19:00

Marți

09:00-19:00

Miercuri

09:00-19:00

Joi

09:00-19:00

Vineri

09:00-19:00

Sâmbătă

09:00-20:00

Duminică

09:00-20:00

Recenzii

Alte obiective din Ruta cetăților

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00