Cetatea Bologa

Vizitabil
La poalele masivului Vlădeasa, pe valea Crișului Repede, vei descoperi una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii nobiliare medievale din Transilvania. Cetatea de la Bologa are o vechime de peste 700 de ani, fiind atestată documentar pentru prima oară în anul 1319, când este menționat Desideriu Elefánti, castellanus de Sebuswar.

De-a lungul timpului, fortificația a fost menționată sub numele de Cetatea Sebeșului, Cetatea Huedinului sau Cetatea Călatei.

Deși nu se cunosc cu exactitate începuturile sale, este considerată una dintre cele mai timpurii cetăți regale din Transilvania. Fiind poziționată pe un deal înalt și greu accesibil, fortificația a reprezentat un punct strategic important, cu rol de supraveghere și protecție a drumului spre Oradea. În același timp, a servit drept refugiu în perioadele invaziilor inamice.

Pe durata existenței sale, cetatea de la Bologa a trecut prin numeroase etape de transformări, adăugiri și distrugeri. Cu toate acestea, ea rămâne reprezentativă pentru arhitectura militară medievală din Transilvania. 

În prezent, în ansamblul său se regăsește unul dintre puţinele donjoane circulare bine conservate din Transilvania, acesta fiind și cel mai timpuriu element arhitectural al cetății.


Scurtă incursiune istorică

 În jurul anului 1362, cetatea de la Bologa şi domeniul aferent au fost atribuite funcţiei de voievod al Transilvaniei. Sub domnia lui Sigismund de Luxemburg, cetatea ajunge în proprietatea unor importanţi vasali ai regelui sau a unor nobili ai vremii. 

În 1398-1399 este donată, alături de cetatea de la Bran, domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. Cetățile revin în administrarea voievodului transilvan după circa 10 ani.

 La începutul secolului al XVIII-lea, cetatea de la Bologa este distrusă în contextul luptelor purtate de habsburgi contra curuţilor. 

Particularități arhitecturale

 Ansamblul cetății este format dintr-un turn circular – donjonul sau turnul locuinţă, care domină întreg ansamblul, un zid de incintă, un turn patrulater, două bastioane şi o barbacană (un avanpost fortificat). 

 Cele două bastioane laterale aveau câte 3 niveluri. La bastionul de vest, camera din mijloc, cunoscută drept camera comandantului, era boltită.

Sub aceasta se afla cea mai bună pivniţă din cetate. În zidul bastionului sunt vizibile ferestre de tragere pentru puşti, dar și pentru artilerie grea.

 Bastionul de est este mai înalt datorită pantei abrupte și a fundațiilor mai adânci.

Experiențe unice

Te afli în comuna Poieni din județul Cluj, una dintre cele mai apreciate destinații turistice din România, parte a ținutului etnofolcloric Țara Călatei. În satele comunei încă mai poți întâlni casele tradiționale, cu fronton de lemn semicircular, bogat ornamentat, dar și frumoasele porți sculptate.
În vecinătatea cetății medievale găsești ruinele Castrului roman Resculum, Moara de apă, precum și Biserica de piatră neagră din Bologa.

În fiecare an se organizează aici Festivalul Verde de Bologa, în cadrul căruia au loc concerte de muzică populară, rock și folk, spectacole de teatru, ateliere de creație și activități dedicate copiilor.


Ghid audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Cetatea Bologa

Bologa, județul Cluj


Facilități
Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Wi-Fi

nu

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Parcare

în proximitate

Acces și intrare

accesul este liber, cetatea fiind deschisă permanent.

Status

vizitabil

Recenzii

Alte obiective din Ruta cetăților

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00