Ansamblul Cula Sfântul Mina - Orchidan

Închis temporar
Ansamblul Cula Sfântul Mina – Orchidan din Ștefănești, județul Argeș, este o comoară istorică ascunsă în inima vechii așezări a Brătienilor. Ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, ansamblul impresionează prin eleganța sa arhitecturală.

Cele două clădiri monumentale, construite din piatră și cărămidă, fascinează prin detalii: prima dintre ele, cu subsol și parter, găzduiește încăperi spațioase și o prispă, reflectând farmecul vremurilor apuse. A doua clădire, o fostă cramă, păstrează autenticitatea arhitecturii culelor oltenești, cu două subsoluri și un parter generos.

Pe lângă acestea, ansamblul adăpostește și alte comori ale patrimoniului, precum Biserica „Sf. Ioan Bogoslovul” și Fostul Schit Valea Mare – Podgoria, fiecare cu o poveste ce așteaptă să fie descoperită.

Timpul și-a lăsat amprenta asupra locului, dar chiar și așa mai putem întrezări strălucirea de odinioară.

Personalități marcante

Însuși Domnitorul Constantin Brâncoveanu  poposea aici, în zonă, pentru culesul viilor din Valea Mare, în drumul său de la curtea domnească de la Târgoviște spre cea de la București.

Conacul a fost deținut de familia Brâncoveanu o perioadă și administrat de către Așezămintele Brâncovenești începând cu secolul al XIX-lea. La începutul secolului al XX-lea, în conac locuiau călugări. Mai târziu, a fost preluat de Constantin Orghidan și urmașii săi până în 1952, moment în care a fost naționalizat.

Scurtă incursiune istorică

Ansamblul clădirilor din zona Culei Orchidan au fost constituite în zona fostului conac brâncovenesc din  Valea Mare – Podgoria și cuprinde mai multe obiective de patrimoniu, în afara de clădirile principale.

Ansamblul „Cula Sf. Mina - Orchidan”, construit la sfârșitul secolului al XIX –lea, a fost finalizat în anul 1896, an ce se regăsește pe frontispiciul clădirii.

Experiențe unice

   Dacă ajungi în această zonă încărcată de istorie nu poți pleca înainte de a trece și pragul curților boierești aflate în preajmă:      
  • Ansamblul curților boierești ale slugerului Mușat (1601-1700), clasificat ca sit arheologic, pe care îl găsești în Ștefănești, județul Argeș.
  • Curtea Goleștilor (secolele XVII-XIX) este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului aparținător Golești al orașului Ștefănești.
  • Ansamblul conacului Brătianu–„Florica” situat în localitatea Ștefănești (începutul secolului al XX-lea).

Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Ansamblul Cula Sfântul Mina - Orchidan

Ștefăneștii Noi, județul Argeș

Direcții
La ieșirea de pe A1 București – Pitești, la Pitești Est urmați DN 7, apoi virați la stânga pe DJ 741. După 2,5 km virați la dreapta pe strada Valea Popii Deal, apoi pe strada Valea Popii Vale și continuați 1,5 km pe drumul neasfaltat până la culă.
Facilități
Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Wi-Fi

Nu

Status

Închis temporar

Parcare

În proximitate

Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta culelor

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00